Bot ondersteunt Berlusconi's televisiemacht


Berlusconi: Nee, tegen democratische rechten, gebruikmakend van de media om zijn boodschap te camoufleren. Bot ziet er wel wat in.  

Door Wil van der Klift

Het Europees Parlement nam kortgeleden een rapport aan waarin de sterke machtspositie van Berlusconi, die als premier de drie staatszenders actief controleert en daarnaast als ondernemer de baas is over de drie best bekeken commerciële zenders van het land, wordt bekritiseerd. De verscheidenheid van de nieuwsvoorziening is volgens het rapport in gevaar. Maar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, de VVD-er Bot, ziet het wel zitten.

Berlusconi's beleid doet ieder kritisch geluid op de Italiaanse televisie verstommen. Het Europees Parlement sprak zich daartegen uit. Zelfs de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa uitte herhaaldelijk haar zorg over de sterke mediamacht van de Italiaanse premier. Net als nationale en internationale organisaties voor de persvrijheid.

Wat vindt de Nederlandse regering?

Als een Italiaan de televisie aanzet stemt hij negen van de tien keer af op een kanaal waarover Berlusconi de baas is, waarbij de premier of zijn trouwste medewerkers zich actief bemoeien met de inhoud van programma's. En wat zegt dhr. Bot daarover? "Ieder land krijgt de televisiezenders die het verdient", zei minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot toen hij begin mei een bezoek bracht aan zijn Italiaanse ambtgenoot Franco Frattini. "Hier zijn dat blijkbaar veel jonge dames in badpak. Prima. Er is in Italië vrijheid van media. Iedereen kan hier een televisiezender beginnen of een krant." Dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling van premier Berlusconi, die te veel macht zou hebben over de Italiaanse televisie, gelooft Bot niet. Gaat het hier om grenzeloze naïveteit of domheid of past het in de neoliberale opvattingen van de leden van het kabinet Balkenende?

Het lijkt erop dat de Nederlandse regering de Italiaanse ontwikkelingen zo gek nog niet vindt, ondanks het feit dat de Nederlandse media toch al min of meer aan het lijntje van de gevestigde orde meehobbelen en serieuze kritiek op de regering nauwelijks voorkomt.

Kritiek op de regering mag van Berlusconi best in kranten en in boeken verschijnen. In Italië worden nauwelijks kranten gelezen en boeken slechts door een kleine intellectuele elite en niet door zijn stemvolk. Naast het winnen van stemmen levert de mediapolitiek van Berlusconi hem ook financieel aardig wat op. Zijn onderneming 'Mediaset' liet, ondanks de economische malaise de afgelopen jaren, een winstverbetering zien. Zijn vermogen groeide (volgens Forbes) in één jaar van 5,9 tot 10 miljard dollar.

Medialeugen

Voor de Nederlandse regering is er echter geen probleem in het Italiaanse medialandschap. "We denken over ontzettend veel dingen hetzelfde", zei minister Bot laatst toen hij samen met Frattini een Italiaans-Nederlands forum opende dat de uitwisseling op economisch, politiek en cultureel gebied moet versterken. Misschien zullen de Nederlandse media ons binnenkort, nog meer dan nu, komen vertellen dat het allemaal wel meevalt met de economie en dat de gigantische aanslagen op het levenspeil allemaal schijn zijn. In ieder geval zullen ze doorgaan met ons te vertellen dat we (maar natuurlijk niet de topsalarissen, grootaandeelhouders, speculanten en andere uitnemers) vanwege... (zelf invullen) een stapje terug moeten doen. In Italië worden er in ieder geval geen doekjes om gewonden: het kapitaal is er gewoon zichtbaar aan de macht; hier wordt net gedaan of de politiek onafhankelijk is van de echte kapitalistische machthebbers. Wat een grove(media)leugen!

Bron: FD, 14-5-2004