Referendum over positie Chávez op 15 augustus


 

Door Wil van der Klift

De rechtse oppositie in Venezuela diende eerder dit jaar 3,4 miljoen handtekeningen in, maar slechts een deel daarvan werd in eerste termijn geaccepteerd omdat er massaal was geknoeid met de stemmen. President Hugo Chávez, van Venezuela, is na een hertelling bereid ondanks het feit dat ook bij deze telling veel is gefraudeerd, een volksraadpleging te houden over zijn positie als staatshoofd.

De datum voor het referendum is vastgesteld op 15 augustus. In de westerse media wordt het besluit gezien als een overwinning voor de oppositie, die hoopt de linkse regering-Chávez uit het zadel te kunnen wippen. De werkelijkheid is echter anders. In het pro-Chávez kamp werd verdeeld gereageerd op het besluit. Sommigen zien het besluit als een toegeving aan de rechtse oppositie.

Bolivariaanse Revolutie sterker dan ooit

Het meerendeel echter ziet het vooral als een teken van kracht. De peilingen wijzen uit dat de kans dat het referendum in het voordeel van Chávez uitpakt zeer groot is. Zelfs Amerikaanse regeringsverantwoordelijken achten de kans op dit moment klein dat Chávez zal verliezen. Als de bevolking niet meegaat met deze poging van rechts om Chávez uit het zadel te krijgen, heeft de Bolivariaanse Revolutie weer een belangrijke stap voorwaarts gezet. De klassenstrijd in Venezuela gaat inmiddels onverminderd door (zie ook artikel hiernaast).