Dijkstal: VVD zaait haat

Van de redactie

De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen, vindt VVD-politicus Hans Dijkstal en hij heeft natuurlijk gelijk. Het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, vindt hij ronduit eng. "Het begint verdacht veel op de jodenster te lijken." Dijkstal, oud-lijsttrekker, bekritiseert ook de huidige VVD'ers. "Onder leiding van 'il capo' Van Aartsen hebben ze voor de harde lijn gekozen."

De VVD, waar Wilders en Hirsi Ali voorop gaan in het allochtonendebat, "zit met de toon en de inhoud op het verkeerde spoor". "In de politiek ten opzichte van allochtonen voeren generalisaties de boventoon", zegt Dijkstal.

"Moslims worden gestigmatiseerd. Een hele godsdienst wordt aangevallen, hoewel de meeste moslims gematigde, nette mensen zijn." "Door keer op keer deze groep aan te vallen, kweek je een heftige tegenreactie. De haat die sommige jonge islamieten voelen voor blanke Nederlanders, komt daar ook uit voort", aldus Dijkstal. Hij kritiseert ook Rotterdam, dat migranten wil spreiden door in bepaalde wijken alleen mensen met een bepaald inkomen toe te laten. "Goedkope politiek", zegt hij over "het hek om Rotterdam". "Mensen moeten accepteren dat de wereld verandert. "We zijn een open samenleving. Allochtonen horen daarbij."

VVD-leiding reageert als door een horzel gestoken

VVD-leider Zalm vindt de kritiek van Dijkstal volkomen onterecht. Hij betreurt het dat de voormalige partijleider naar de jodenvervolgingen verwijst. In verband met de vignetten spreekt Zalm van "een groot misverstand." Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wilde dat Dijkstal zijn woorden terugnam en dreigde met maatregelen als hij dat niet zou doen. Van Aartsen nam ook ferm afstand van de juiste analyse van Dijkstal en verbond het verkiezingsverlies van de VVD onder meer aan het optreden van Dijkstal. Als Dijkstal al invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag, dan toch in positieve zin. Hij houdt in elk geval de schijn hoog dat de VVD ook verstandige en redelijke mensen in de leiding kent.

Kapitalisme laat ware gezicht steeds meer zien

Uiteraard zijn Zalm, Van Aartsen en Verdonk verantwoordelijk voor de verharding op het terrein van het vreemdelingenbeleid, maar ook voor de verrechtsing op andere beleidsterreinen. Het kabinet Balkenende II, onder leiding van de partij van de multinationals, neemt op alle gebieden afscheid van een beschaafde en menselijke politiek, voorzover die in Nederland zeker nog aanwezig was. Het is duidelijk dat de strijd om de meest effectieve methode om het kapitalisme te dienen binnen de VVD nog niet is afgelopen. Kille afbraak van de verzorgingsstaat op een Reagan-manier of doorpolderen? Afbraak mét of zonder vakbeweging. Ongebreidelde en onbeschaamde steun voor de ondernemers of doorgaan met het strooien van pepernoten om de bevolking te laten geloven dat het kapitalisme een menselijk gezicht heeft.