Ingezonden: 'Uitkleden'

'Uitkleden'

6 juni 1944
Een historische dag
De terugkeer van democratie en vrijheid
Het herleven van de eigen landsculturen in West-Europa

6 juni 2004
Een historische zondag
In het Concertgebouw te Amsterdam
Het Zondagochtendconcert met werken van Grieg en Sibelius

Na de zo gloedvolle en melodieuze Sonate voor 'cello en orkest', neemt een muzikante het woord. Namens al haar collega's van het bekende, veelzijdige en bijna 20-jarige(!) Nederlands Radio Symfonie Orkest. Ze deelt het verbaasde publiek een ware onheilstijding mee: er moet 6,5 miljoen euro worden bezuinigd. Jawel beste dames en heren, op Kunst & Cultuur, en voor de staatssecretaris is dat kabinetsbevel dus een 'Befehl'.

Het Nederlands Radio Symfonie Orkest zal daarom 'letterlijk én figuurlijk' van het concertpodium verdwijnen. Met een ludieke actie en onder aanzwellend applaus volgt een historisch gebaar van verbijstering en vertwijfeling. De orkestleden trekken en masse plots bloedserieus en dodelijk ernstig hun zwarte jasjes + witte overhemden uit. En daar zitten dan een zestigtal musici in ondershirts terwijl de dirigent zijn colbertje op de trap met rode loper legt.

Men vraagt solidariteit aan het publiek en ook mijn pa staat op en applaudiseert mee met tranen in de ogen. Een staande ovatie van een vrijwel volle Grote Zaal valt al die muziekmannen- en vrouwen van het NRSO ten deel. Hier dreigt voor tientallen klassemusici ontslag en, tegelijkertijd, het vergooien van een prachtstuk eigen cultuur. Wegbezuinigd door een stelletje dwaze 'Kunstenmakers & Poetsenbakkers' die zetelen in De Haagse Komedie.

Uitkleden? Het uitkleden van een orkest? Het uitkleden van musici? Het uitkleden van de cultuur? Nederland, ons kleine en zo fiere, rood wit blauwe landje aan de Noordzee, is zo langzamerhand diep weggezakt. Zestig jaar na D-Day dreigt 'onze' Democratie, 'onze' Vrijheid en 'onze' Cultuur, opnieuw te worden uitgekleed. En wie Kunst & Cultuur beknot, heeft weinig of niets van de geschiedenis geleerd : "Burgers let op uwe saeck"...

Jansen de Vries
Hansjansen(c)almere2004