Kortzichtig beleid kabinet voor de thuiszorg

Door Piet Schouten

In de 'Zonnebloem' van juni staat een artikel over de 10.000 mensen in ons land die de thuiszorg hebben opgezegd, omdat ze de verhoogde eigen bijdrage niet meer kunnen betalen. Het interview met de directeur van de LVT geeft een beeld van de nijpende situatie.

De Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) vindt het slecht dat mensen door de verhoging van de eigen bijdrage gedwongen worden de thuiszorg op te zeggen. LVT-directeur Bas den Dungen noemt deze overheidsmaatregel zeer kortzichtig. "Wie een beroep doet op de thuiszorg, doet dat niet voor zijn plezier maar uit noodzaak. Uit indicatie blijkt dat deze mensen thuiszorg nodig hebben. Als mensen om financiƫle redenen hiervan moeten afzien, zijn we in Nederland op de verkeerde weg. Bovendien ondermijnt de overheid haar eigen beleid, dat inhoudt dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven. De thuiszorg is de goedkoopste mogelijkheid om dat beleid te verwezenlijken. Wanneer de mensen met klachten daar geen gebruik meer van kunnen maken, zullen de klachten toenemen, waardoor ze bijvoorbeeld in een verzorgingshuis moeten worden opgenomen."

Slechte maatregel

"Op langere termijn ben je met deze bezuinigingsmaatregel dus duurder uit. Zelfs als je alleen naar het geld kijkt, is dit een slechte maatregel. Maar er is meer. De thuiszorg levert niet alleen huishoudelijk werk, maar heeft ook een signalerende preventieve functie. Ze houdt bijvoorbeeld in de gaten of de mantelzorg (familie, buren, vrienden, red.) niet te zwaar belast wordt en voorkomt dat er straks problemen ontstaan. Het wegvallen van deze functie kan grote gevolgen hebben, ook financiƫle. Het beleid dat de overheid voert is niet meer dan een boekhouding. Het is kortzichtig, verkeerd en lost geen problemen op. Wat de overheid nu doet is hetzelfde als het fileprobleem oplossen door de fiets af te schaffen."

Beter op bureaucratie bezuinigen

Volgens Van den Dungen kun je beter bezuinigen door de bureaucratie echt aan te pakken. "Dan kun je honderden miljoenen euro's besparen. En daarbij gaat het om simpele dingen als de wijze van indicatiestelling, de inning van de eigen bijdrage en het invullen van bergen papieren. We moeten af van het feit dat de ene instantie de andere controleert en opnieuw het wiel uitvindt. Weet je dat we in Nederland meer dan vijftien toezichthouders in de gezondheidszorg hebben? En die kennen ook nog eens voorwaarden en richtlijnen die niet op elkaar aansluiten en soms zelfs haaks op elkaar staan."

Het bewijs is weer eens geleverd dat volledige democratische controle op toezichthouding in de zorg, vermindering van de bureaucratie en gratis zorg waar de gehele bevolking recht op heeft, uiteindelijk alleen tot stand kan komen onder andere verhoudingen: in een socialistische maatschappij. Als NCPN moeten we samen met maatschappelijke organisaties en vakbonden opkomen voor een volledig herstel van de thuiszorg in Nederland. Dan hebben we het over echte waarden en normen!

Bron: 'Zonnebloem', tijdschrift voor langdurig lichamelijk zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen.