Gevaarlijk Istanboel


 


Demonstratie op 27 juni  


Demonstratie op 28 juni  

Door E.M.

De lang verwachte NAVO-top is achter de rug. Zoals elke andere NAVO-top zijn de resultaten nauwelijks bekend bij het publiek. Op dit moment is de wereld niet meer geïnformeerd over de bloedige plannen van de NAVO dan daarvoor.

Wat we weten is dat de NAVO een actievere rol gaat spelen in Afghanistan. Ook weten we dat de NAVO Irak zal binnendringen onder voorwendsel van Iraakse veiligheidstroepen trainen. Wat uitgelekt is naar de media over de uitkomst van de top is zo weinig dat men zich af kan vragen waarom men zoveel moeite doet als het om zulke onbelangrijke zaken gaat! Het ziet er naar uit dat we de komende periode meer zullen horen.

We moeten erkennen dat de top uiteindelijk één prestatie leverde. De top slaagde in het onvoorstelbare, iets dat zelfs in een verzonnen verhaal ongewoon zou klinken. Twee hele dagen heeft de NAVO-top Istanboel tot een gevaarlijke stad gemaakt! Afschuwelijke oorlogsschepen barricadeerden de Bosporus, gelijkend op een invasie van krijgsmachten, veilgheidsboten patrouilleerden elke twee minuten langs de kust met machinegeweren half gericht op de vreedzame bevolking van Istanboel, overal politie met blaffende honden. Bush bedierf het uizicht van Istanboel door op verschillende historische plekken van de stad te poseren... Een slechte vermelding voor ieder land in de wereld.

Net voordat de top het weekend in beslag nam kwamen 50.000 demonstranten overal uit het land bij elkaar om hiertegen te protesteren. Rekening houdend met de angst voor politiegeweld, geprovoceerd door de ongewone bomexplosies voorafgaande aan de demonstraties, en het feit dat de Koerdische groepen van de DEHAP niet meededen, kan dit aantal gezien worden als een succes van Turks 'links'. Uiteindelijk is het de grootste demonstratie tegen de NAVO geweest die ooit georganiseerd is sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

NAVO weer op de agenda

In bijna 30 jaar is de NAVO niet op de politieke agenda gekomen, daar de Turkse leek dacht dat de NAVO een onbelangrijke deelnemer in de nieuwe wereldorde was. Wat de demonstraties uiteindelijk bereikten was dat de NAVO opnieuw op de politieke agenda van het Turkse volk gezet werd.

Een ander belangrijk feit is dat in vergelijking met de rest van de anti-globalistendemonstraties die in Europa plaatsvonden - anti-imperialismedemonstraties die in Griekenland plaatsvonden zijn een uitzondering in dit geval - de ideologische leiding van de demonstratie op zondag 27 juni werkelijk bij de communisten lag, die ook het grootste aantal deelnemers wisten te mobiliseren. De kleur van de demonstratie was duidelijk rood! In die zin was het heel terecht dat de demonstratie tegen de NAVO in de burgerlijke pers als volgt werd beschreven: "Communisten in Turkije demonstreren tegen de NAVO."

Vertaling Tineke v.d. Klift