NAVO, terrorisme en voetbal


Een sterke Griekse delegatie nam deel aan de grootste anti-NAVO-demonstratie ooit gehouden (Foto's Manifest)  


De vertegenwoordiger van de Griekse CP, Stratis Korakas, lid CC en EP, spreekt demonstranten in Istanboel toe. 

Door Anna Ioannatou

De nieuwe 'terreurwet' is door het parlement aangenomen. Griekenland mag meedoen aan de opleiding van strijdkrachten en veiligheidstroepen in Irak. Tijdens de Olympische Spelen wordt Athene de duurste stad van de wereld. Voor een arbeidersgezin is dit jaar zelfs een week op vakantie gaan al te duur.

Maar met voetballen ging het gelukkig goed. Zo kan de alom met gelukwensen overladen Griekse premier (al vanaf de kwartfinale) andere bovengenoemde feiten makkelijker verdoezelen (voorlopig). De nieuwsbulletins in medialand lieten de laatste weken bijna alleen nog maar doelpunten, gelukwensen en internationale uitingen van erkenning zien. 'Otto de Griek' (coach Rehagel) is nationale held geworden. Wat er tijdens de NAVO-top van eind juni gebeurde werd net niet helemaal weggemoffeld, maar viel in het niet bij de voetbaltriomfen die een ware balsem voor de gefrustreerde nationale ziel waren.

Griekse betrokkenheid

De 'Beweging voor Nationale Defensie' hief waarschuwend haar vinger naar aanleiding van de besluiten van de NAVO-top in Istanboel: "Met het besluit van de top om mee te doen aan de opleiding van strijdkrachten en veiligheidstroepen van de regering van Irak, raakt ook Griekenland erbij betrokken. Het nieuwe bewind is geen keuze van het Iraakse volk, maar is aangesteld door de Amerikaanse indringers (met als premier een CIA-agent). De opleiding van troepen voor een dergelijk bewind is rechtstreekse inmenging in de interne aangelegenheden van een derde land dat bezet is en zich in staat van burgeroorlog bevindt. De 'opleiders' worden zo, overal waar ze zich bevinden, doelwit van tegenstanders van de Iraakse regering."

De nieuwe (euro)'terreurwet' werd hals over kop door het Griekse parlement aangenomen in de dagen van het grote nationale (in sommige gevallen overgaand in nationalistisch) voetbaldelirium. Daarmee komt de Griekse regering tegemoet aan haar verplichtingen de besluiten van de Raad van de Europese Unie (inzake het Europese Arrestatie en Uitleverings Bevel) na te leven door er nationaal recht van te maken. "Het is duidelijk", aldus professor Internationaal Recht I. Manoledakis, "dat sommige nieuwe lidstaten meer gericht zijn op het tonen van goed gedrag t.o.v. de VS en minder op het naleven van de fundamentele rechtsgrondslagen van de Europese juridische cultuur."

Kennelijk niet alleen nieuwe lidstaten, zouden we hieraan toe kunnen voegen, kijkend naar de haastige spoed waarmee de nieuwe wet in het Griekse parlement werd aangenomen. Volgens de bepalingen namelijk van de nieuwe wet kan een Grieks staatsburger eerst aan een Europees land uitgeleverd worden voor iets wat hij/zij buiten Griekenland gedaan heeft (art.11) en dat land kan hem/haar vervolgens aan de VS uitleveren voor een andere daad. Met als onzichtbare vijand die overal is, (internationaal terrorisme, zoals gedefinieerd sinds 11 september 2001) kan iedereen nu verdacht worden. En met de nieuwe wet zijn verdenkingen alleen al voldoende voor een uitlevering...

Grondwet, nationale soevereiniteit en democratische rechten worden hiermee rechtstreeks aangetast.

Doelwit

De laatste jaren is al duidelijk geworden, dat elke strijd voor rechten ophet werk, op onderwijs, betere sociale voorwaarden, kortom op alles wat tegen sociale onrechtvaardigheid ingaat, langzamerhand gedefinieerd gaat worden in de richting van 'schadelijk voor de nationale veiligheid', zodat de officier van justitie herhaaldelijk al heeft kunnen ingrijpen tegen stakings- en bezettingsacties alsof het om strafbare feiten ging. De mogelijkheid bestaat nu deze strijd te definiƫren in de richting van 'terroristische handeling' met alle gevolgen van dien. Doelwit is vooral politieke en sociale oppositie en natuurlijk vakbondsstrijd.

Voetbal is een spannend collectief spel waar de mensen massaal voor in beweging komen. Alle apathie wordt doorbroken. Nu nog massaal betogen tegen bovengenoemde ontwikkelingen.