Landelijk initiatief 'De Maat is Vol'


 

Van de sociaal-economische redactie

Op zaterdag 3 juli vond - ondersteund door de SP - een eerste landelijke bijeenkomst plaats in Utrecht. Het initiatief lag bij het comité 'De Maat is Vol', bekend van de acties ter verdediging van VUT en prepensioen in de Rotterdamse en Amsterdamse haven. Ongeveer 200 mensen uit het hele land discussirden over de noodzakelijke acties tegen de afbraakmaatregelen van het kabinet Balkenende en de aanvallen van ondernemerszijde op de verworven arbeidsrechten. Er waren veel werkenden uit verschillende bedrijfstakken en ook uitkeringsgerechtigden ontbraken niet.

Niek Stam, een van de initiatiefnemers van De Maat is Vol en bestuurder van FNV-Bondgenoten in de Rotterdamse haven, opende de bijeenkomst met een strijdbare inleiding. Hij wees op de overwinning van de havenarbeiders tegen Port Package. Stam nam afstand van het Europa van het kapitaal, wees op de noodzaak van een langdurige strijd en merkte op dat de strijd niet over zou zijn als de PvdA weer zou (mee)regeren.

Ewout Irrgang, de vertegenwoordiger van de SP, zag het politieke vraagstuk vooral als een verdelingsvraagstuk. Uit de zaal kreeg hij kritiek op dit standpunt. Het gaat niet om het eerlijker verdelen van de koek alleen. Het systeem zelf moet ter discussie gesteld worden. Het kapitalistische systeem is verantwoordelijk voor de crisis. De aanwezigen waren daar nog niet allemaal van overtuigd.

De zaal bestond voor een groot deel uit sympathisanten van de SP en ook de sprekerslijst had een eenzijdig SP-karakter. Als het initiatief zich wil verbreden, dan zal daar nog de nodige aandacht aan moeten worden besteed. Uit de zaal werd meermaals opgemerkt dat de acties meer zouden moeten zijn dan 'stoom afblazen'. Geen nieuwe 'sociale vrede aan de onderhandelingstafel' De vakbewegingstop moet onder druk gezet worden om actie te (blijven) voeren!

Wat te doen?

Inmiddels is bekend dat de FNV een demonstratieve bijeenkomst zal organiseren op zaterdag 2 oktober op het Museumplein in Amsterdam. Daaraan vooraf zal op 20 september een staking plaatsvinden in de Rotterdamse regio en een demonstratie op de Coolsingel. Keer het Tij zal haar landelijke bijeenkomst ook naar 2 oktober in Amsterdam verschuiven, om de FNV-demonstratie zoveel mogelijk te versterken.

12 september: Volgende landelijke bijeenkomst De Maat is Vol
20 september: Stakingen, werkonderbrekingen in Rotterdam
2 oktober: FNV-manifestatie op het Museumplein te Amsterdam en Keer het Tij (waarschijnlijk ander tijdstip op de Dam)

Na 2 oktober toewerken naar een landelijke stakingsdag.