Reiderland zal zich verzetten


Staat de hoofdstraat van Beerta binnenkort vol met demonstranten tegen het rijksbeleid?  

Van een correspondent

Vorige maand maakte minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) bekend dat gemeenten over 2004 en 2005 minder geld uit het Gemeentefonds krijgen dan verwacht. Dit jaar zal de algemene uitkering uit dat fonds 475 miljoen euro lager uitvallen op een totaal van ruim 12 miljard euro. In Reiderland is inmiddels bekend dat er een tekort zal ontstaan van 550.000 tot 600.000 euro. Voorspelbaar is dat er ook in de komende jaren tekorten zullen ontstaan. In Reiderland is de NCPN klaar voor het verzet.

Eerder becijferde het CBS dat de gemeentelijke lasten met 7 procent zullen stijgen. De belangrijkste oorzaak van de uitgavenstijging is de verschuiving van rijkstaken naar gemeentetaken. De groei is hoger dan die van het bruto nationaal product.

De NCPN in Reiderland loopt niet weg voor haar bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar zal zich blijven verzetten tegen aanslagen op het voorzieningenpakket van de bevolking. De fractie zal voor elke euro knokken. Elke rijkskorting zal worden uitgelegd aan de bevolking. De NCPN is woedend op het afbraakkabinet Balkenende. "We zullen ons blijven verzetten tegen de pogingen om de klok 100 jaar terug te zetten", daarover zijn wethouder Heres en de raadsleden van de NCPN het volledig eens. Binnenkort zal de NCPN in alle dorpen contact opnemen met de bevolking over de vraag hoe er zal moeten worden omgegaan met de reeks nieuwe bezuinigingen die Den Haag voor Reiderland in petto heeft.

De fractie is voor bestuurlijke ongehoorzaamheid, mits daaraan door meerdere gemeenten wordt meegedaan. De NCPN zal de komende periode daarom op zoek gaan naar 'bondgenoten' om het tij te keren. Voor de NCPN in Reiderland is de maat vol.