MOOIE WOORDEN

Gouden handdruk, een ontslagvergoeding


 

Door Rinze Visser

De oplettende toeschouwer moet het allang zijn opgevallen: het inspelen door de klasse van kapitaalbezitters (neutralistisch en verhullend 'bedrijfsleven' genoemd) op voor de arbeidersbevolking politiek negatieve ontwikkelingen aangaande de sociale wetgeving. Werd en wordt elke maatregel met als doel de afbraak van de WAO en het landelijk nieuws daarover begeleid met een lading reclame voor verschillende soorten particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, ook op andere sociale terreinen waar privatisering kansen krijgt, laat het kapitalistisch bedrijfsleven zich niet onbetuigd.

Heeft in feite ook niet de afschaffing van de ziektewet geleid tot een groeimarkt voor banken en verzekeringsmaatschappijen - het financierskapitaal - en voor private controle/begeleidingsbedrijven, al of niet gevormd door aan de staat geliƫerde instellingen? Werd en wordt er niet handig ingespeeld op politieke ontwikkelingen rond pensioenen en VUT? Is het niet zo dat we midden in een proces zitten waar sociale voorzieningen en rechten van de arbeidersklasse politiek verkwanseld worden en het collectieve uiteenvalt in talloze individuele keuzemogelijkheden voor wie het kan betalen?

Rechts wil van WW af

Nu ligt al enige tijd de werkloosheidwet - de WW - op de snijtafel, ter verwijdering van de voor de kapitalistenklasse nog nuttige organen, tot de dood van het geheel erop volgt. Wij zullen u niet vermoeien met al die rekenkundige laagstandjes waarmee de mensen horendol worden gemaakt. Wie de politieke ontwikkelingen langere tijd heeft gevolgd, weet dat de klasse van kapitalisten en haar politieke rentmeesters van de WW af willen. Immers hoe moeilijker het voor de werkloos geworden arbeider wordt om nog voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, des te belangrijker wordt de, ten behoeve van de kapitalistische rovers aangepaste, bijstandswet (nu Wet Werk en Bijstand) die, strikt uitgevoerd, van de arbeider verlangt een vreesachtig en onderdanig wezen te zijn, ongeschikt als vakbondslid en als anti- kapitalistische activist.

De vindingrijkheid en het vermogen om te anticiperen is bij de klasse van kapitalisten goed ontwikkeld. Daar is een ervaring van eeuwen aan voorafgegaan. De arbeidersklasse zou daar heel wat van kunnen opsteken. Terwijl de vakbonden zich veelal in de verdediging laten drukken, linkse mensen die de zaak van de arbeiders nog niet hebben verraden vooral de neiging hebben stil te vallen bij zoveel rechts geweld, weten de rovers van de eenentwintigste eeuw negatieve kritiek juist te gebruiken ten eigen bate.

Men kan toch niet zeggen dat wat de laatste tijd gehoord en gelezen wordt over de gouden handdrukken, voor de klasse van ondernemers positieve geluiden waren. Ook in burgerlijke kringen - ook in de door hen gecontroleerde pers - sprak men vaak schande van onvoorstelbaar grote bedragen die aan personen toegeschoven werden. Miljoenen euro's voor 'halfgoden' die ook nog eens hun kapitalistenwerk slecht deden...

Sprak de 'officiƫle' linkse oppositie er schande van vanwege de angst dat nu ook de arbeiders hun eisen op tafel zouden leggen, inventieve kapitalisten trekken die negatieve publiciteit nu juist naar zich toe. Gouden handdruk, daar is toch niks mis mee..?

'Ontslagvergoeding'

Dat noemen we voortaan gewoon een 'ontslagvergoeding'. En als het bij de 'halfgoden' om miljoenen gaat, dan gaat dat bij anderen om minder. Een ontslagvergoeding naar klasse... Een gouden, een zilveren, een koperen, een ijzeren handdruk... Ook de kleine burgerman/vrouw, zelfs de gewone arbeider hoort in principe recht te hebben op een 'ontslagvergoeding'. De democratisering van de gouden handdruk.

Dan kan de WW wel afgeschaft worden, opzegtermijnen zijn niet meer nodig. Met een 'ontslagvergoeding' kan men zichzelf enige tijd redden en op zoek naar ander werk gaan. Mits de belasting er niet teveel van inpikt. Ook daar heeft het bedrijfsleven wel trucs voor bedacht. Is dit fantasie? Is dit zwartgallig doemdenken van een wellicht overjarige communist? Nee, helemaal niet!

Bewuste mensen met weinig inkomen letten altijd goed op de reclames van bijvoorbeeld de supermarkten. Bewuste mensen letten ook op de reclames die zogenaamd niet voor hen bestemd zijn, maar die wel degelijk over hun toekomst gaan. Want soms zijn daarin de lijnen zichtbaar waarlangs de rechtse afbraakpolitiek van ontsocialisering en privatisering gestalte gaat krijgen. Gezonde argwaan en wetenschap zijn onmisbaar om tot een effectieve tegenbeweging te komen.