Internationale Conferentie tegen de NAVO in Istanboel


Kemal Okuyan, secretaris-generaal TKP, spreekt demonstranten toe vanuit partijkantoor.

Demonstratie op 27 juni met oproerpolitie massaal aanwezig in elke zijstraat  

Demonstratie op 28 juni voor het partijkantoor in een van de drukste winkelstraten in het Europese deel van Istanboel. (Foto's Manifest en TKP).  

Van redactie buitenland

De Communistische Partij van Turkije organiseerde een internationale conferentie tijdens de openingsdag van de NAVO-top in Istanboel op 28 en 29 juni 2004 in het kantoor van de TKP in Istanboel (Beyoglu/Europese deel). Aan de conferentie, die werd gehouden onder de leuze "De Nieuwe Rol van de NAVO in de Imperialistische Scenario's - Hoe de NAVO te Stoppen?", namen communistische en arbeiderspartijen, organisaties en intellectuelen uit een aantal landen deel.

Tijdens de conferentie discussieerden de deelnemers over de imperialistische politiek die op dit moment ingevoerd wordt, de nieuwe regels van de NAVO binnen dat kader, de positie van hun landen in de NAVO en de condities van de anti-NAVO-strijd in hun landen.

De openingsspeech van de conferentie werd door Kemal Okuyan, de algemeen secretaris van de Communistische Partij van Turkije, gehouden. Okuyan vertelde over het succes van de anti-NAVO-campagne in Turkije en vertelde iets over de Turkse situatie. Ook deed hij enkele concrete voorstellen over de volgende periode van de anti-imperialistische strijd.

Tijdens de conferentie hielden kameraden en vrienden van de volgende organisaties inleidingen:

Communistische Partij van Australië
Partij van de Arbeid België
Communistische Partij van Bohemen en Moravië
Communistische Partij van Bulgarije - Georgi Dimitrov
Communistische Partij van Denemarken (M-L)
Communistische Partij van Griekenland
Nieuwe Communistische Partij van Nederland
Communistische Partij van Noorwegen
Communistische Parij van Portugal
Communistische Partij van Turkije
Balkan Anti-NATO Centrum
Vredes Associatie van Turkije
Lalkar Magazine (Groot-Brittannië)
Stop USA - Anti NATO League (België)
Vereniging van Syrische Communisten (Zij waren niet in staat te spreken op de conferentie maar overhandigden hun bijdrage)
Wereld Vrede Concilie

Tijdens de middagpauze hadden de internationale delegaties de gelegenheid om de demonstratie voor het partijgebouw in de Istiklalstraat - vlakbij de plaats van de NAVO-top en een van de drukste en centraal gelegen straten van Istanboel - georganiseerd door de Communistische Partij van Turkije, mee te maken. Tijdens de demonstratie bevestigde een groep van de TKP-organisatoren een spandoek met de woorden: "Imperialisten, jullie zijn hier niet gewenst", op de muur van het Franse consulaat.

De inhoud van de slotresolutie van de conferentie luidt:

"Als resultaat van de conferentie op 28 juni 2004 in Istanboel tegen de NAVO-top op 28 en 29 juni 2004 in Istanboel, georganiseerd door de Communistische Partij van Turkije met als thema: 'De Nieuwe Rol van de NAVO in Imperialistische scenario's - Hoe de NAVO te stoppen?', geven wij, communistische en arbeiders partijen, evenals organisaties en intellectuelen uitdrukking aan onze onvoorwaardelijke oppositie tegen de NAVO-top en haar beleidsvoornemens:

Vertaling Tineke v.d. Klift