Scoubidou ongevaarlijk?

Van redactie binnenland

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn de z.g. Scoubidou-touwtjes ongevaarlijk. De hoeveelheid weekmakers die vrijkomt is volgens de VWA zo gering dat het niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet bij kleine kinderen. Volgens Greenpeace is het advies van de Voedsel en Waren Autoriteit wel erg kortzichtig.

Als je alleen naar de touwtjes kijkt is er geen acuut risico, maar op de langere termijn kan blootstelling aan weekmakers wel degelijk schadelijk voor de gezondheid zijn. De weekmakers zitten namelijk niet alleen in de touwtjes, maar zitten ook nog in tal van andere producten van zacht PVC, waaronder veel soorten speelgoed.

Volgens Greenpeace horen schadelijke stoffen niet thuis in speelgoed. De consument moet er vanuit kunnen gaan dat speelgoed veilig is en er geen schadelijke stoffen in het product zitten. Greenpeace roept de speelgoedbranche en -industrie op haar verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat speelgoed voor jonge kinderen geen schadelijke stoffen bevat.

Europees verbod

Onlangs werd voor de 16e keer het Europees verbod op sabbelspeelgoed van PVC voor kinderen tot drie jaar verlengd. Nederland heeft aangegeven zich in te zetten voor een permanent verbod tijdens haar EU-voorzitterschap. Het is daarom onbegrijpelijk dat het gebruik van weekmakers in Scoubidou-touwtjes (die onder vele namen in de winkels liggen) wordt gedoogd.

Sommige bedrijven laten zien dat het kan

In 1998 spraken de Europese milieuministers reeds af om het gebruik van weekmaker DEHP aan banden te leggen, maar anno 2004 zitten weekmakers nog steeds in PVC-speelgoed. Sommige bedrijven laten zien dat het anders kan. Bekende bedrijven als elektronicaconcerns Samsung en Sony hebben een PVC-vrij beleid. Kledingwinkel Hennes & Mauritz weert PVC uit haar winkels en uit haar producten. T-shirts met opdruk zijn PVC-vrij. Sportmerken Asics en Adidas voeren een PVC-vrij beleid.

Bron: Greenpeace, 17 augustus 2004.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019