Iraakse voetballers woedend op Bush


 

Van redactie buitenland

Iraaks succesvol Olympisch voetbalteam lanceerde een onverbloemde aanval op de president van de VS, George W. Bush. Middenvelder Salih Sadir - wiens elftal groepswinnaar werd in Griekenland - zei dat het team kwaad was omdat het misbruikt werd bij Bush's herverkiezingscampagne.

Eén van hen beschuldigde de leider van de VS van het begaan van 'vele misdaden' en een ander zei dat hij VS-troepen zou willen bevechten, ware het niet dat hij in Athene moest zijn. Hun kritiek werd opgenomen in een interview voor een geïllustreerde Amerikaanse sportkrant.

Salih Sadir (zie foto) zei dat hij kwaad was over Bush's verkiezingscampagne-advertentie waarin foto's getoond werden van de Afghaanse en Iraakse vlaggen met de woorden: "Op deze Olympische Spelen zullen er twee vrije naties meer aanwezig zijn en twee terroristische regimes minder."

"Het Iraakse team wil niet gebruikt worden voor Bush's verkiezingscampagne," zei de Iraakse speler. "Hij moet maar een andere manier om zichzelf te promoten vinden." Hij riep de VS-troepen op om zich terug te trekken uit Irak. "Wij wensen geen aanwezigheid van Amerikanen in ons land. Wij willen dat ze weggaan."

Een andere ster-speler, de 22-jarige Ahmed Manajid, vroeg: "Hoe kan mijnheer Bush zijn god onder ogen komen terwijl hij zoveel mannen en vrouwen heeft afgemaakt? Hij heeft heel veel misdaden gepleegd."

"Goede mensen"

De Heer Manajid uit Falluja - een haard van gewapend verzet tegen de, door de VS geleide, bezetting in Irak - zei dat als hij geen voetballer was hij "zeker" wist dat hij zou deelnemen aan het verzet. "Ik wil mijn huis verdedigen. Als een buitenstaander Amerika binnenvalt en mensen verzetten zich, betekent dat dan dat zij terroristen zijn?", vroeg hij. "Iedereen (in Falluja) wordt als terrorist bestempeld. Dit zijn allemaal leugens. De mensen in Falluja behoren tot de besten van Irak."

Het team zei dat het blij was dat het vorige hoofd van het Olympisch Comité, Uday Hoessein - Saddam Hoessein's welbekende zoon, gedood door VS-strijdkrachten na de invasie - geen rol meer speelde. Maar coach Adnan Hamad zei dat hij bezorgd is over wat de regering Bush in Irak aan het doen is.

"Mijn problemen liggen niet bij het Amerikaanse volk, maar bij wat Amerika in Irak heeft gedaan: alles vernietigen," zei hij. "Het Amerikaanse leger heeft zoveel mensen gedood in Irak. Wat is vrijheid als ik naar het stadion ga en er wordt onderweg geschoten?"

De woordvoerder van Bush verdedigde de oorlog in Irak en de verkiezingscampagne-advertentie.

BBC News, 20-08-04, vertaling: Tineke v.d. Klift.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019