Filippijnen actueel


Mely Carvajal 


Fedelino

 

President Arroyo roept 'belastingcrisis' uit

President Arroyo verklaarde openlijk dat het land niet langer de eindjes aan elkaar kan knopen, en kondigde een 'belastingcisis' af. Het tekort op de overheidsbegroting gaat alle perken te buiten. Men verwacht dit jaar op 200 miljard peso uit te komen, en de overheid probeert op allerlei manieren het gat te dichten. Uiteraard wordt eerst de oplossing gezocht bij de kleine belastingbetaler, maar de pogingen om hier meer belastingen te heffen stuit op een toenemend verzet. De overheid blijft de rijken en buitenlandse investeerders vooralsnog ontzien. Lukt het niet om het gat te dichten dan wordt hoogst waarschijnlijk gesnoeid in de sociale voorzieningen.

De overheid wil ook niet tornen aan het afbetalen van de buitenlandse schulden die nu 3,4 triljoen pesos (61 miljard dollar of 77,4% van het BNP) bedragen. Afbetaling van de rente die automatisch in de begroting wordt opgenomen, slokt nu al eenderde van de begroting op. Voor 2005 worden er nog grotere problemen verwacht omdat in dat jaar een groot aantal leningen vervallen. Het totale bedrag dat dan betaald moet worden wordt nu reeds op 695 miljard pesos geschat, of ruwweg 2/3 van de huidige begroting.

Het vermoorden van politieke activisten gaat onverminderd door De afgelopen week is een vooraanstaande lokale leider van de Gabriela Women's Party (GWP), Mely Carvajal, een weduwe van 50, vermoord voor haar woning terwijl ze op vervoer naar haar werk stond te wachten. De GWP is een nieuwe progressieve partij die strijdt voor de rechten van de vrouw, vooral de arme. Bij de verkiezingen begin dit jaar heeft zij één vertegenwoordiger in het Congres (volksvertegenwoordiging) behaald. GWP heeft nauwe relaties met progressieve partijen als Bayan Muna en Anakpawis waarvan er in de afgelopen jaren al tientallen activisten zijn vermoord.

In Samar, een provincie in het oosten van het land, is onlangs een vier maanden zwangere vrouw in haar woning gedood toen het leger het huis van haar en haar familie met kogels doorzeefden. De familie werd verdacht van steun aan het ondergrondse volksleger, het NPA. Haar man en drie kinderen liggen gewond in het ziekenhuis. Twee van de kinderen hebben zware verwondingen opgelopen.

Ondanks de toenemende onderdrukking groeit ook de weerstand. In een ander dorp in hetzelfde Samar eisten 200 inwoners in een petitie het vertrek van de militairen omdat ze de teisteringen beu zijn. Zelfs kinderen werden met geweren bedreigd en ervan beschuldigd lid te zijn van, of contact te onderhouden met het NPA. Ook werden gewassen vernield en bezittingen gestolen.

National Democratic Front laat twee krijgsgevangenen vrij

Na bijna zes maanden in gevangenschap heeft het National Democratic Front (NDF) twee krijgsgevangenen vrijgelaten. Beide gevangenen, Lt. Ronaldo A. Fedelino en soldaat Ronel Nemeño, werden gevangengenomen in een confrontatie tussen het NPA en het Filippijnse leger op 1 maart 2004 in het dorp Tamban, Tinambac, Camarines Sur. Het NDF had beide gevangenen al kort na hun gevangenneming willen vrijlaten, maar de Filippijnse overheid weigerde de overeengekomen procedures toe te passen en een tijdelijk staakt-het-vuren na te leven. Nadat de vrijlating een paar keer werd uitgesteld kon ze toch doorgaan op 18 augustus jongstleden.

Bron: Filippijnengroepen België - 4 september 2004.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019