Half miljoen Amerikanen betoogde tegen Bush


Ook in de VS neemt het verzet tegen het neoliberale afbraakbeleid van Bush toe.

 

Van redactie buitenland

Hoe is het mogelijk dat de Amerikanen voor Bush stemmen, hoor je dikwijls in linkse kringen en steeds vaker ook daarbuiten. Vorige week betoogden echter vele honderdduizenden Amerikanen, op één dag zelfs 400.000, tegen Bush, georganiseerd door de anti-Bushcoalitie United for Peace en Justice (UPJ). De massademonstratie, volgens Amerikaanse media de grootste tegen de regering tot dusver, vond plaats aan de vooravond van de Republikeinse conventie in New York.

De UPJ is samengesteld uit circa negenhonderd kleine en grotere actiegroepen. Het protest in New York betrof niet alleen de oorlogspolitiek van Bush, ook zijn asociaal en economisch wanbeleid moesten het ontgelden. Er werden onder meer leuzen gevoerd als 'Zeg Nee tegen de oorlogseconomie', 'Bush moet vertrekken' en 'Bush loog, duizenden dood'. De stoet op zondag 29 augustus, waarin o.a. documentairemaker Michael Moore en dominee Jesse Jackson meeliepen, mocht op last van de politie niet door Central Park gaan. Conservatief Amerika had volgens enkele bronnen 37.000 politie-agenten op de been gebracht die meer dan 1800 demonstranten arresteerden. Leve de veelgeprezen democratie in dat land.

In Europese landen wordt vaak gewezen op de sociale situatie in de VS, bedoeld om werkende mensen te overtuigen meer uren per week en meer jaren op een leven te werken, want anders zouden 'we' niet kunnen concurreren met de Verenigde Staten, waar de gemiddelde arbeidsduur en de loopbanen veel langer zijn dan in Europa. In die val trappen zou een eindeloze neerwaartse kettingreactie betekenen.

Want wat blijkt? Alan Greenspan, de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, of de 'FED', zegt nu dat de Amerikanen dringend... langer moeten gaan werken. "Als we te lang wachten, zullen de maatregelen abrupt plaatsvinden en pijnlijk zijn", zegt hij. En verder: "De keuze is dan tussen een soberder stelsel, hogere premies (voor de pensioenen, nvdr.) en langer werken. Langer werken is dan de juiste keuze." Conclusie: voorsprong of achterstand... daar gaat het duidelijk niet om: doel is meer winst. Zowel in de VS als in Europa. En meer winst kun je alleen maar maken door werkende mensen meer uit te buiten.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019