Actiebereidheid groot in provincie Groningen

Door Annabelle Schouten

Ondanks pessimistische media-aandacht over het verzet tegen de asociale kabinetsplannen en tegen afbraak van arbeidsrechten en CAO's, laten werkenden en werklozen zich er niet van weerhouden de straat op te gaan. Integendeel, in de provincie Groningen vinden bijna dagelijks acties en werkonderbrekingen plaats.

Ongeveer 300 actievoerders namen op maandag 13 september deel aan een demonstratieve optocht georganiseerd door FNV Bondgenoten in de stad. Het protest was gericht tegen de kabinetsplannen en vormde de aftrap voor een reeks van landelijke vakbondsacties. Naast regiobestuurder Annelies Dijkman sprak GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent op de actie. Namens Keer het Tij sprak een CJB-er. Van het Centrum Werk en Inkomen trok de demonstratie naar de sociale dienst. Dijkman: "De werknemers hier binnen staan achter ons, omdat ze het ook niet eens zijn met de behandeling van mensen met een uitkering." De actie werd afgesloten met een bijstandstest. Conclusie: daar is niet fatsoenlijk van te leven.

Sociale Werkvoorziening

In navolging van de eerste actie op donderdag 9 september in Deventer van de Sociale Werkvoorziening onder het motto 'We zijn wel goed, we zijn niet gek' hebben werknemers in Groningen hun protest laten horen op donderdag 16 september. De actiebereidheid is groot: bijna 2000 mensen kwamen naar de Martiniplaza na een oproep van de ABVAKAVO en CNV Publieke Zaak. Vlak voor de zomer liepen de CAO-onderhandelingen vast tussen de bonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Heikele punten vormen: de hoge pensioenpremies, de gestegen ziektekosten en de eigen bijdrage voor woon-werkverkeer. Volhardt de werkgever, VNG, in zijn koppigheid, dan volgt midden oktober of midden november een stakingsdag.

Sluiting Armstrong in Hoogezand?

De boel gaat plat maandag 20 september in Hoogezand, als de directie van Armstrong Building Product (producent van vezelplafonds) bij haar besluit blijft om het bedrijf te sluiten. Dat heeft regiobestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten aangekondigd, 130 werknemers zouden op straat komen te staan. Begin dit jaar was al sprake van sluiting. Armstrong zou verplaatst worden naar het Duitse Münster, maar dat ging vanwege financiële obstakels niet door. Volgens de directie moet het bedrijf de heersende overproductie het hoofd bieden. Armstrong heeft vier vestigingen in Europa, die in Hoogezand is de kleinste, maar desalniettemin een belangrijke werkgever in de regio. En zo wordt overproductie, een wezenlijk probleem van het kapitalisme, de werkende mensen in de schoenen geschoven.

Vrije tijd inleveren

De 500 arbeiders van het grootste aluminiumbedrijf van het land, Aldel in Delfzijl, moeten vrije tijd inleveren als ze het wagen naar actiebijeenkomsten van de vakbond te gaan, aldus de directie. FNV Bondgenoten noemde dit 'kleingeestig'. De vakbeweging gaat twee keer langs om de werkers in te lichten over de pensioenplannen en de ingreep in sociale voorzieningen. Het gaat om 20 minuten, die de directie in rekening brengt. Hier geldt werkelijk: tijd is geld. Bovendien is onrust het laatste wat Aldel nodig heeft. De aluminiumproducent maakte onderdeel uit van Hoogovens en ging in 1999 over in handen van Corus. Het concern wil af van Aldel om blijvend uit de rode cijfers te komen.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, RTV Noord, www.zorgkrant.nl, www.arbeidsmarktgroningen.nl