Annan: Oorlog Irak was illegaal


Voorboden van burgeroorlog of strijd van versnipperde belangengroepen?  

Van redactie buitenland

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan noemt de door de Amerikanen geleide invasie van Irak illegaal. Ook vraagt hij zich af of er gezien het aanhoudende geweld in Irak in januari verkiezingen gehouden kunnen worden, zoals gepland.

De VN-baas vindt dat de Veiligheidsraad een invasie van Irak in maart 2003 had moeten autoriseren. "Volgens het VN-handvest was de invasie illegaal, omdat het besluit Irak binnen te vallen door slechts één land genomen is." Toen bleek dat de Iraakse regering niet volledig meewerkte aan de wapeninspecties, had er een tweede VN-resolutie moeten komen, meent Annan.

Volgens hem zijn sinds de Irak-oorlog "pijnlijke lessen" geleerd. "Lessen voor de VN, de Verenigde Staten, en andere lidstaten. Ik denk dat iedereen er nu wel van overtuigd is dat je beter samen kunt werken met je bondgenoten en via de VN."

Annan waarschuwt dat het weinig zin heeft in januari naar de stembus te gaan in Irak als het huidige geweld in het land aanhoudt. "Je kunt geen geloofwaardige verkiezingen uitschrijven als de situatie niet verbetert." De VN adviseren en helpen de Iraakse interim-regering bij de voorbereidingen van de verkiezingen, maar "het is aan de regering zelf om te besluiten of de verkiezingen door kunnen gaan", aldus de VN-baas.

Bron: HC, 17-09-2004.