Kaukasus kruitvat


 

Georgische troepen samengebracht nabij Zuid-Ossetië

De autoriteiten van Zuid-Ossetië beschikken over informatie dat Georgische troepen samengebracht worden nabij de grens van de zichzelf onafhankelijk noemende republiek en nabij Georgische dorpen in het land. "Volgens onze gegevens concentreren de Georgische troepen zich in de buurt van de districten Kareli en Gori in Georgië, die grenzen aan onze republiek", zo verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken van Zuid-Ossetië, dinsdag 14-9, via de telefoon vanuit Tskhinvali.

Volgens Guliyev bevinden zich onder de troepen soldaten van zowel het ministerie van Defensie als van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "In sommige Georgische dorpen in Zuid-Ossetië zoals Kekhvi, Kurta, Kheiti en Eredvi hebben ze de afgelopen dagen loopgraven en andere versterkingen aangebracht", zei hij. "De vraag luidt: Als Georgië geen voorbereidingen treft voor een nieuwe escalatie, wat zijn ze dan van plan?" Zo vroeg Guliyev zich af. "We zijn bereid om vertegenwoordigers van de Gezamenlijke Vredesmacht toegang te verschaffen tot alle gebieden die onder controle staan van Zuid-Ossetië, zodat ze kunnen zien dat wij geen militaire plannen hebben", zei Guliyev. "Op dit moment is de Vredesmacht de enige partij die kan voorkomen dat het conflict uit de hand loopt en zal uitmonden in nieuwe gevechten."

Officieel maakt Zuid-Ossetië deel uit van Georgië, maar een conflict in de jaren '90 leidde tot de feitelijke onafhankelijkheid van de provincie. De Georgische president Mikhail Saakashvili streeft ernaar de controle over Zuid-Ossetië terug te krijgen. In het conflictgebied bevinden zich een Gezamenlijke Vredesmacht bestaande uit Russen, Georgiërs en Ossetiërs en een missie van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa.
Bron: Interfax, 7 september 2004, vertaling Frans Willems.

Georgische militaire instructeurs door VS getraind

Vier bataljons van het Georgische leger zullen worden getraind door instructeurs die van 2002 tot en met 2004 deelnemen aan een speciaal opleidingsprogramma van het Pentagon, aldus de Georgische minister van Defensie dinsdag 14-9. "In de nabije toekomst zullen vier bataljons door onze eigen instructeurs opgeleid worden naar het model van het Amerikaanse opleidingsprogramma", zo zei hij tegenover journalisten. "We beschikken over het benodigde potentieel, bestaande uit de officieren die door de VS getraind zijn. Ze zullen nu zelf als instructeurs aan de slag gaan. We hanteren hierbij Westerse maatstaven, we zetten koers richting NAVO en ons belangrijkste doel is de versterking en het gevechtsklaar maken van ons leger.

Volgens Baramidze heeft het bemannen van de 11e brigade die gestationeerd is in Vaziani nabij Tblisi de hoogste prioriteit. "De volgende brigade die aan de beurt komt is de 21e die gelegerd is in Kutaisi", aldus de minister.
Bron: Interfax, 7 september 2004, vertaling Frans Willems.

Tblisin ontkent de aanwezigheid van Tsjetjeense rebellenbases in Pankisi Vallei

De Georgische minister Salome Zurabishvili heeft de uitlatingen ontkend dat uitvalsbases van Tsjetjeense rebellen aanwezig zijn in de Pankisi Vallei [nvdv: regio ten noorden van Tblisi, het brandpunt van de strijd in de regio]. "Dus alle beschuldigingen tegen Georgië zijn onterecht". Dit zei Zurabishvili tijdens een persconferentie in Tblisi, op donderdag 2-9. Hiermee doelend op beweringen van Leonid Ivashov, vice-president van de Russische Academie voor Geopolitieke Wetenschappen. Ivashov deelde op een donderdag gehouden persconferentie mee dat Georgië feitelijk een uitvalsbasis is van waaruit terroristische aanslagen tegen Rusland worden gepleegd. Hij zei ook dat "bases van de rebellen niet alleen in de Pankisi Vallei bestaan, maar ook in andere delen van Georgië, zelfs in medische centra". De bijbehorende centra voor de financiering van terrorisme zijn ook in Georgië aanwezig, zei Ivashov. (http://www.interfax.ru/e/B/0/28.html?id_issue=10699103, 2-9-2004)
Vertaling Marisca van Ommen.

Russische commandant over de opheffing van Russische bases in Georgië

Moskou - "We zouden niet te veel haast moeten maken met het ontruimen van Russische militaire bases in Georgië", vertelde de gepensioneerde commandant van de Russische strijdkrachten Leonid Ivashov tegen journalisten. Alle problemen die met deze beslissing te maken hebben moeten goed worden bekeken, zo benadrukte hij. Volgens Ivashov zijn de Russische militaire bases in Georgië een teken van stabiliteit in de regio. De aanwezigheid van Russische legerkampen verhindert de uitbreiding van de Verenigde Staten in de regio, en gaat ook de ontwikkeling van terroristische trainingskampen tegen. (http://www.rbcnews.com/free/20040902140041.shtml, 2-9-2004)
Vertaling Marisca van Ommen.