Actiebijeenkomst De Maat is Vol


 


 

Door Piet Schouten

Zondagmiddag 12 september liep de vergaderzaal van De Eenhoorn in Amersfoort langzaam vol met actievoerders. Er waren zo'n 100 mensen op komen dagen. Voorzitter Niek Stam van FNV Bondgenoten opende de bijeenkomst met een inleiding en stelde het dagprogramma voor. Er zijn inmiddels contacten met de actievoerende Belgische vakbondskaders waar ook het prepensioen (in België brugpensioen genaamd) op de helling gezet wordt.

Net als in Nederland, Duitsland en andere Europese landen vindt er afbraak van sociale voorzieningen plaats in het kader van de Lissabon-accoorden.

Namens het Rotterdamse actiecomité sprak Jet Grimbergen, bestuurder FNV Bondgenoten Uitkeringsgerechtigden. Het initiatiefcomité De Maat is Vol werd vanuit de havenwerkers opgericht en heeft druk uitgeoefend op FNV-bestuur om een meer strijdbare vakbeweging van de grond te krijgen. Na een lange voorbereidingstijd hebben diverse kaderleden van AoB, ABVAKABO en FNV Bondgenoten zich aangesloten. "In de publiciteit, de media", zo vertelde zij, "is er negatieve publiciteit tegen de vakbeweging als 'bonden van grijze oude mannen' en wordt niet nagelaten om de bonden als 'verliezers' aan te duiden. In het kort legde zij de toehoorders nogmaals de asociale maatregelen uit van De Geus, zoals de afbraak van de sociale voorzieningen, langer werken en het prepensioen.

Oproepen tot staken

Het actiecomité in Rotterdam concentreert zich op het informeren van het publiek over de sociale voorzieningen en pensioen door flyers bij stations uit te delen en met een podiumwagen langs bedrijfsterreinen, UWV, CWI, Sociale Dienst e.d. te rijden. Er wordt gewerkt met spandoeken en pamfletten met de tekst 'Dit kabinet gaat een brug te ver', alles om het publiek op te roepen deel te nemen aan de stakingsdag en demonstratie op 20 september a.s. Op die dag gaat de haven 24 uur 'op slot'! Er werd verder uitvoerig ingegaan op de verschillende activiteiten.

Na haar sprak Jan Heilig van FNV Bondgenoten Vervoer. In Noord-Holland nemen leden van FNV en CNV het voortouw voor versterking van de acties van de gezamenlijke bonden. Vanuit De Maat is Vol wordt meegewerkt aan de estafette vooruitlopend op de grote stakingsdag en demonstratie op 27 september a.s. in Amsterdam. Tijdens de estafetteweek, de week dus voor 27 september, worden manifestaties, flyer-acties en kantinebijeenkomsten gehouden o.a. in Den Helder, Alkmaar en Velsen-Noord. Op 27 september staakt het openbaar vervoer in Amsterdam voor 24 uur, samen met de haven en diverse bedrijven. Heilig riep met name op, net als andere sprekers, om door te gaan na 2 oktober, de grote vakbondsdemonstratie. Er dienen nu al plannen gemaakt te worden vanuit de basis om vervolgacties te houden. Vanuit de zaal werd gemeld dat op 28 september de gezamenlijke bonden een actiedag houden op Schiphol.

Bestuurder Lutz Kretzin (Bondgenoten) maakte melding van acties die plaats vinden in het oosten, noorden maar ook het zuiden van het land. O.a. op 29/30 september Almelo, Holten. De informatieverstrekking in de bedrijven aan de mensen is belangrijk om verder te denken dan 2 oktober. Een oproep tot deelname op 2 oktober is natuurlijk goed, veel mensen zijn actief in Keer het Tij en in vakbonden, maar we moeten al voorbereidingen treffen voor acties in de periode na 2 oktober!

Voor de pauze werd overeenstemming bereikt over het vormen van regionale aanspreekpunten (Zuid-Holland/Rotterdam, Noord-Holland/Amsterdam, Midden-Nederland/Utrecht, Brabant/Zeeland, Noordelijke Provincies, Gelderland/Overijssel en Limburg). Deze werden tijdens de lunch samengesteld door de aanwezigen in werkgroepen met o.a. het voorstellen aan elkaar en in welk bedrijf en van welke sector in de bond men lid is. Na de lunch konden de coördinatoren van de regio's een aantal acties en plannen bekendmaken, waaruit bleek dat er overal in het land hard wordt gewerkt aan acties ter voorbereiding van de landelijke demonstratie op 2 oktober. De diverse regio's houden d.m.v. e-mail en telefoon contact met de actievoerenden en om tussen de regio's onderling contact te hebben is besloten om via de web-site van De Maat is Vol de informatie te verspreiden naast de e-mails.

Door aanwezige kameraden van de NCPN in de werkgroepen van de regio's er op aangedrongen om direct contact met regiobestuurders van de bonden te onderhouden (en de comités van Keer het Tij!) om vooral de eenheid van actie te bewaren.

In het slotwoord merkte Marijnissen (SP) terecht op dat 'het neoliberalisme vrij spel heeft zonder een strijdbare vakbeweging'. Het gevecht gaat niet alleen tegen het kabinet, maar vooral tegen VNO/NCW. Zijn suggestie om 'eindelijk eens af te komen van kabinetten met altijd maar CDA en PvdA, maar ook eens met GroenLinks en SP te gaan spreken' werd onder meer bekritiseerd door Lutz Kressin, die wees op de Agenda 2010, 'Lissabon' en zoals we o.a. zien in Duitsland, voert een rood-groene regering daar de neoliberale koers van 'Lissabon' over de ruggen van de arbeiders uit. Er zal dus meer strijd gevoerd moeten worden dan alleen maar via de parlementaire weg!

Niek Stam besloot de bijeenkomst met een samenvatting en oproep tot deelname aan de grote bijeenkomsten op 20 september in Rotterdam en de 27ste in Amsterdam en aan alle andere acties. Op 9 oktober staat een volgende vergadering van De Maat is Vol gepland.

Om de kracht en de eenheid met comités zoals Keer het Tij, De Maat is Vol binnen de vakbeweging te versterken is het noodzakelijk dat we als communisten duidelijk maken dat bundeling van krachten noodzakelijk is! De tijd is nu rijp! Er is sprake van groeiende actiebereidheid onder de bevolking. Comités en vakbonden binden samen de strijd aan tegen de plannen van de grote ondernemers!

Het NCPN-bestuur acht een eigen landelijke organisatie van De Maat is Vol niet juist. Het initiatief van de Rotterdamse havenwerkers om het comité in het voorjaar op te richten was juist en absoluut noodzakelijk. Intussen bestaat er binnen veel vakbonden steun voor een strijdbare opstelling van de vakbeweging. Binnen de bonden bestaat er veel ruimte voor strijdbaar optreden. De Maat is vol zal zich daar terdege van bewust moeten zijn. De doelstellingen van de Maat is Vol moeten binnen de vakbonden worden gerealiseerd, een landelijk georganiseerde vakbondsoppositie buiten de vakbeweging is af te raden, zeker als er twijfel bestaat over de vraag of er partijpolitieke motieven meespelen. De Maat is Vol moet - zeker gezien de hevige aanvallen van rechts op de vakbeweging - een actie-netwerk van actieve vakbondskaders blijven, dat mensen vooral oproept om (weer) lid te worden van de vakbonden en binnen de bonden op te treden.