Proces-Milosevic is aanfluiting van het recht


Demonstratie in Belgrado voor vrijlating Milosevic en opheffing 'soaptribunaal' in Den Haag.  


 

Van de redactie buitenland

Het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic is stilgelegd tot 12 oktober. Voorzittend rechter Robinson gaf hiermee meer tijd aan de aan Milosevic opgelegde raadslieden, Steven Kay en Gillian Higgins. Kay probeerde eerst vergeefs om de regie van de verdediging van Milosevic aan hem terug te geven, anders zou geen vlot lopend en eerlijk proces mogelijk zijn. Kay zei dat hij onder de huidige omstandigheden, "de rampzaligste die denkbaar zijn", de beklaagde geen "betekenisvolle" verdediging kan bieden.

Talrijke getuigen voor Milosevic' verweer weigeren te komen, nu Milosevic zichzelf niet meer mag verdedigen. Van de eerste 23 benaderde getuigen weigeren er zeker 20 te komen. Het gaat om mensen van verschillende nationaliteiten uit alle rangen en standen. De Canadese diplomaat Bissett schreef bijvoorbeeld niet te willen verschijnen in een rechtszaak die op een "travesty of justice" (karikatuur van het recht) lijkt. Kay heeft nog geen idee wie van de 1631 eventuele getuigen het belangrijkst zijn. Bovendien heeft Milosevic met de getuigen persoonlijk te maken gehad. Hij kan hen daarom beter selecteren en beter ondervragen. Maar Milosevic weigert contact met Kay. Hij stelt dat hem het elementaire recht zichzelf te verdedigen is afgenomen. Milosevic en Kay zijn beiden in beroep gegaan tegen het besluit een advocaat te benoemen.

De rechters oordeelden aan het begin van de nieuwe fase in het proces dat de beklaagde chronisch te zwak is om zijn zaak zelf te presenteren. Milosevic noemt dat belachelijk en wijst erop dat hij kennelijk wel sterk gnoeg was tot op het moment van zijn verdediging. Milosevic herinnerde er bovendien aan dat de rechters zelf aan het verzwakken van zijn gezondheid hebben bijgedragen door hem onvoldoende tijd voor de voorbereiding van zijn zaak te geven.

Sabotage

Aanklager Geoffrey Nice zette de wereld weer eens op z'n kop toen hij Milosevic beschuldigde van sabotage en het 'tribunaal' rationeel en redelijk noemde. Hij dreigde ook met "gevolgen voor rekening van Milosevic". De zetbaasjes van de NAVO in het 'tribunaal' worden steeds grover. Nadat ze de ex-president van Joegoslaviƫ het vaststaande recht op eigen verdediging ontnamen verwachten ze volledige onderwerping. De rechters verwierpen zowel Kay's verzoek om een nieuw medisch onderzoek van Milosevic als ook het verzoek Milosevic weer zijn verdediging te laten leiden.

Kay kreeg een maand de tijd om de getuigen te inventariseren. Daarvoor is hulp - eventueel onder druk, volgens de 'rechters'- nodig van de medewerkers van de oud-president. Het 'tribunaal' overweegt ook om getuigen te bevelen naar Den Haag te komen. De soap wordt over een maand vervolgd. Inmiddels wordt er gewerkt aan een conferentie van juristen die bereid zijn deze grove schendingen van het (internationale) recht aan de kaak te stellen.