Gijzeling schoolkinderen in Rusland:

wie is verantwoordelijk voor zoveel doden?


 

Door Peter Franssen

Terroristen gijzelen meer dan 1000 baby's, kinderen, leerkrachten en ouders. Ze schieten op halfnaakte kinderen die voor hun leven rennen. Ze laten bommen ontploffen temidden van grote groepen mensen. Deze barbarij heeft een oorzaak.

De afgelopen 25 jaar hebben de Verenigde Staten religieuze fundamentalisten ingezet in verscheidene geheime oorlogen. De man aan de basis van deze strategie is Zbigniew Brzezinski. In juli 1979, hij is dan nationaal veiligheidsadviseur, overtuigt hij president Jimmy Carter ervan dat de Sovjet-Unie in de val van een langdurige oorlog moet worden gelokt. De regering in Afghanistan zal zonder twijfel de hulp van de Sovjet-Unie inroepen als ze te maken krijgt met sterk militair verzet in het binnenland, aldus Brzezinski. Daarom organiseren de VS dat verzet, ze trainen het en geven het modern wapentuig. Wat Brzezinski voorzien heeft gebeurt ook. De SovjetUnie stuurt tienduizenden soldaten. Tien jaar later vlucht de Sovjet-Unie volkomen verzwakt en gedemoraliseerd uit Afghanistan.

De VS passen deze strategie een tweede keer toe in Bosnië in de jaren '90. Een rapport van het Amerikaanse parlement, nadien bevestigd, zegt: "De Verenigde Staten hebben Bosnië omgebouwd tot een militante islamitische basis waar duizenden moedjaheddin getraind worden." Het doel en het resultaat hier is de vernietiging van Joegoslavië.

Sinds 1991 volgen de VS dezelfde strategie in Tsjetsjenië, in het zuidwesten van Rusland. Hier moet de strategie leiden tot het uiteenvallen van de Kaukasus en de verzwakking van het land.

Brzezinski is nu co-voorzitter van het American Committee for Peace in Chechnya, een comité dat naar eigen zeggen ijvert voor de vrede in Tsjetsjenië maar in werkelijkheid de Amerikaanse oorlogsstrategie voor de Kaukasus uitstippelt. De andere co-voorzitter is Alexander Haig, een rechts-extremistische generaal. Brzezinski is niet toevallig ook een erg ruim betaalde adviseur van de oliemaatschappij BP Amoco. Tsjetsjenië ligt in het hart van de Kaukasus, een regio rijk aan olie en gas. Door Tjetsjenië lopen olie- en gasleidingen die de Kaspische Zee met de Zwarte Zee verbinden.

Tsjetsjenië is belangrijk omwille van de olie, maar ook omwille van zijn strategische positie. West-Europa heeft de regio in het verleden beschouwd als een breekijzer om Rusland vanaf het zuiden te doen uiteenvallen. Na de communistische revolutie van 1917 rukten Franse en Britse troepen van hieruit op naar Moskou. In 1942 bezette nazi-Duitsland een deel van Tsjetsjenië en opende een tweede oorlogsfront. Als de VS Tsjetsjenië kunnen afscheuren van het moederland, betekent dat een zware klap voor Rusland dat in het noorden al Estland, Letland en Litouwen verloren heeft, in het westen Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië, in het westelijke zuiden Georgië en Azerbeidjan en in het centrale zuiden de vijf Centraal-Aziatische republieken.

Een "moedig en prijzenswaardig" massamoordenaar

De man die de gijzeling in de school in Beslan vorige week organiseerde is Shamil Basayev. In 1991 staat hij gewapend met een mitrailleur en een paar handgranaten de toekomstige president van Rusland, Boris Jeltsin, ter zijde bij diens staatsgreep die leidt tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.Later brengt de CIA Basayev over naar haar trainingskampen in Afghanistan en Pakistan. De man krijgt bezoek van de Pakistaanse minister van Defensie Aftab Shahban Mirani, die van Binnenlandse Zaken Naserullah Babar en de baas van de Pakistaanse geheime diensten Javed Ashraf. Het zijn alledrie generaals die nauw samenwerken met de CIA. Deze topofficieren worden de organisatoren van de fundamentalistische steun aan de Tsjetsjeense rebellie.

Shamil Basayev is vanaf 1995 in Tsjetsjenië. Hij is er de ontwerper van gruwelijke terreurdaden zoals de raid op de stad Budennovsk. Daarbij worden ruim 1.500 zieken in een hospitaal gegijzeld waarvan er 147 worden gedood. De Amerikaanse majoor Raymond Finch beschrijft deze misdaad in het officiële VS-legertijdschrift Military Review van juni 1997 en beëindigt het verslag met het volgende: "De methodes die Basayev gebruikt zijn wreed en schenden de wetten van oorlogsvoering. Maar als we die acties zien in het licht van de Tsjetsjeense strijd voor onafhankelijkheid, dan blijken die acties moedig en prijzenswaardig." Diezelfde moedige en prijzenswaardige man heeft nu opnieuw de dood van honderden kinderen op zijn geweten.

De uitspraak van de majoor is geen verspreking van een alleenstaande militair. Begin augustus dit jaar maakt Brzezinski bekend dat de VS asiel zullen verlenen aan Ilyas Akhmadov. Die man is medeplichtig aan oorlogsmisdaden. Hij is één van de belangrijkste adjuncten van de Tsjetsjeense separatistische leider Aslan Maskhadov. In juli stelt Maskhadov nog meer aanslagen in het vooruitzicht. Hij belooft de winnaar van de presidentsverkiezingen van eind augustus te vermoorden. Wat niet belet dat de Amerikanen zijn adjunct Akhmadov asiel verlenen. Meer zelfs, hij krijgt een goed betaalde job bij de National Endowment for Democracy, een organisatie die geleid wordt door Paul Wolfowitz (vice-minister van Defensie), Frank Carlucci (gewezen directeur van de CIA) en generaal Wesley Clark (voormalig opperbevelhebber van de NAVO). Waarmee de VS nog eens tonen het terrorisme tegen Rusland en de Russische kinderen, vrouwen en mannen te steunen.

De onwil van Poetin

In sovjettijd kon je 's nachts in de grote steden wandelen zonder iets te vrezen. Eén of twee keer per jaar werd er eens geschoten. Nu weerklinkt overdag in het centrum van Moskou en Leningrad gemiddeld 50 keer per dag een schot.

Vóór het herstel van het kapitalisme in de voormalige Sovjet-Unie in 1991 waren er geen binnenlandse grenzen. In de Kaukasus woonden Russische en niet-Russische volkeren in vriendschap samen. Niemand vroeg zich af waar nu precies de grens lag tussen bijvoorbeeld Georgië en de Russische provincie Tsjetsjenië. Er stonden geen grenswachten, er waren geen grensincidenten.

De veiligheid is weg, de vrede is weg. Het herstel van het kapitalisme heeft de oorlog en de terreur gebracht. De Russische ouders vragen zich angstig af: zal mijn kind vandaag van school veilig thuiskomen?

In 1945 probeerden politieke en maffia-bendes Oekraïne af te splitsen van de Sovjet-Unie. Maar de Oekraïense arbeiders en boeren vormden verdedigingsgroepen, ze maakten politieke propaganda, ze organiseerden wijkcomités, ze versterkten de Communistische Partij... Na vijf jaar waren de bendes verslagen. En nu? In plaats van oorlog tegen de terroristen, werden Poetin en zijn voorgangers in de oorlog tegen het volk van Tsjetsjenië meegesleurd. Dat is de reden waarom de separatisten zolang hun gang kunnen gaan. De president en de regering, medeverantwoordelijk voor herstel van het kapitalisme, willen het volk niet mobiliseren want dat zou het eindebetekenen van de terroristen, maar ook van hen. Er is in Rusland geen enkele andere oplossing dan het socialisme. Alleen de mensen zelf kunnen het probleem van het terrorisme en het separatisme uitschakelen.

Solidair, 8-9-2004