Verslag van de vergadering van het PB van 28 augustus 2004

Woensdag 1 september wordt het proces tegen Milosevic hervat. Bij het tribunaal vindt een demonstratie plaats. Alejandro meldt dat op 25 september een Zuid-Amerikaans festival wordt gehouden op het terrein van de Westergasfabriek.

De politieke inleiding gaat in op de verslechteringen in de sociale sfeer die op dit moment plaatsvinden. Veroorzaakte de invoering van de euro al een verzwaring van de lasten, de afbraakpolitiek van de regering is een georkestreerde, planmatige aanval op het levenspeil. Deze plannen zijn vastgelegd in het akkoord van Lissabon. Het kenmerk van de tegenbeweging (vakbonden, KHT etc.) is dat zij slechts lijstjes opstellen van regeringsmaatregelen waartegen moet worden geprotesteerd zonder het grotere verband aan te geven. Bovendien zijn de acties teveel alleen tegen de regering gericht. Ondernemers blijven teveel buiten schot. Hierdoor loopt de beweging achter de feiten aan. De Lissabon-agenda wordt sinds vorig jaar in sneltreinvaart doorgevoerd. De nadruk ligt hierbij niet op de kenniseconomie, maar op de concurrentie met andere kapitalistische landen en statenblokken en de afbraak van de verzorgingsstaten. Voor de uitvoering maakt de kleur van de kabinetten niet wezenlijk uit. Vergelijk in dit geval Duitsland (SPD/Groenen) en Nederland (CDA/VVD) eens.

Er zijn de laatste tijd nota's verschenen van de Raad van Europa, VNO/NCW, het ministerie van Economische Zaken. Deze nota's zeggen allemaal hetzelfde en zijn verbijsterend van inhoud. Uit al deze nota's blijkt dat er sprake is van een massieve, georkestreerde aanval, waarbij ook duidelijk is dat er verschillende verantwoordelijkheden zijn. Zo heeft de nota van het ministerie van Economische Zaken meer het karakter van het verklaren naar de bevolking toe van de noodzaak van de ingrepen en de uitvoering van de plannen. Verder valt op dat de 'ondernemerssamenleving' wordt gepromoot. Zij bepalen de vooruitgang. Hierin past ook het ter discussie stellen van de vakbeweging. Men wil totale flexibiliteit op de arbeidsmarkt en dan zit bijvoorbeeld het ontslagrecht en dus de vakbonden in de weg.

De tegenbeweging in Nederland, vormgegeven door "Keer het Tij", staat feitelijk nog steeds op afstand van de vakbeweging. "De maat is vol" is ontstaan in de Rotterdamse haven, de SP probeert hier zijn invloed te laten gelden. Maar ook deze groep probeert de vakbeweging van buiten uit te hervormen. Dat is een principieel onjuiste opstelling. Juist nu moet iedereen solidair optreden binnen de vakbeweging en de aanvallen op de vakbeweging pareren. Resultaat van de versplintering is dat op 2 oktober twee demonstraties worden gehouden.

Dit alles overziende blijft de oproep aan de partij staan. Wij moeten actiever worden binnen de vakbeweging. Wij moeten daarbinnen werken. Wij zullen ook hier het kapitalistische systeem aan de orde moeten stellen. Wij moeten uitleggen dat crisis niet uit de lucht komt vallen, maar dat dit door het kapitalisme zelf wordt veroorzaakt. Bovenal zullen we op dit moment de Lissabon-plannen moeten uitleggen. Daarmee, blijkt in de praktijk, zijn er bondgenootschappen op te bouwen. Belangrijk is dat wij de eenheid vooropstellen, de opklaring prioriteit geven en dat wij strijd voeren binnen en met de vakbeweging. Dus de mobilisatie voor 2 oktober voluit voeren, maar ook bijeenkomsten e.d. organiseren.

De "750 euro" is operationeel. Met Manifest zijn de eerste handtekeningenlijsten verstuurd. De campagne is er in eerste instantie op gericht om te kijken of het idee aanslaat en of er mensen die mee willen werken opstaan. Om de partij er nog meer bij te betrekken zal er op 11 september a.s. een gecombineerde vergadering van afdelingssecretarissen/contactpersonen en vakbondsactivisten in Zutphen worden gehouden.
Volgende vergadering 9 oktober.