Communistische Partij in China haalt de teugels aan


Chinese CP wil onder leiding van Hu Jintao marxisme verstevigen.  

Redactie buitenland

Net voordat de Chinese Volksrepubliek vrijdag haar 55ste verjaardag viert, concludeert de Communistische Partij dat haar machtspositie niet meer vanzelfsprekend is. Daarom stuurt de partij aan op meer controle. En het marxisme wordt niet opgegeven.

In een blauwdruk voor de toekomst van de eenpartijstaat worden de 68 miljoen partijleden erop gewezen dat de almacht van de communisten niet vanzelfsprekend is. De huidige status is "allerminst een natuurlijk resultaat van de oprichting van de partij en zal niet eeuwigdurend zijn als we niets doen om deze te bewaken". Daartoe wil de partij meer staatscontrole over economie, media en het centrale bestuur. Godsdienst krijgt meer ruimte zolang het maar niet in strijd is met het marxisme. Geloof blijft zo een strikt persoonlijke aangelegenheid die niet uitgedragen mag worden. De publieke opinie moet volgens Peking door de partij worden aangestuurd.

De blauwdruk is gebaseerd op de mening van de nieuwe Chinese leider Hu Jintao dat de partij meer rekenschap moet afleggen aan de bevolking. Hu is sinds vorige week niet alleen president en secretaris-generaal van de Communistische Partij, maar ook de nieuwe opperbevelhebber.

In het document wordt impliciet erkend dat het leiderschap en het partijbeleid niet perfect zijn. Daardoor kregen corruptie, decadentie en fraude door partij-officials vrij baan. De partij verloor haar greep omdat de economische ontwikkeling van de afgelopen twintig jaar sneller ging dan de aanpassing van het bestuur. Peking wil de greep terugwinnen door betere planning en betere controle. Ook belooft de blauwdruk meer inspraak voor de bevolking.

De samenleving is zo complex geworden dat het bestuur niet in staat is het allemaal bij te benen, zo staat te lezen. Dat brengt een evenwichtige economie in gevaar en daardoor dreigt chaos. China moet terugvallen op zijn eigen normen en waarden, stelt de partij. De rijke landen beletten de grootmacht in wording daarin. "Er is geen verandering in de strategie van vijandige krachten om ons verwesterlijking en desintegratie op te leggen", stelt de blauwdruk. (HC, 29-9-2004, ingekort)


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019