KPN-baas Scheepbouwer: mentaliteitsverandering nodig

Wil van der Klift

Volgens bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer moet de mentaliteit van de Nederlander veranderen, want de ambitie van de regeringstop in Lissabon om de VS voorbij te streven, wordt op geen stukken na gehaald; het Innovatieplatform blijft een machteloze constructie. De Nederlandse bevolking beseft volgens hem niet dat de economische ontwikkelingen in de wereld een enorme invloed hebben op "ons vermogen tot geld verdienen", vindt bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN. Hij laat het niet bij woorden alleen en geeft zelf het goede voorbeeld.

Scheepbouwer hekelt de vakbeweging vanwege het verzet tegen de voornemens van het kabinet om de sociale zekerheid te hervormen. Dat is volgens hem een "achterhoedegevecht". "De meeste mensen denken nog steeds dat ons sociale stelsel onder alle economische omstandigheden houdbaar is." Werklozen worden volgens Scheepbouwer "opgeborgen in een uitkering" en immigranten worden geïsoleerd, in "een deken van geld gewikkeld" en mogen niet werken. "Ik vind dat economisch dom en sociaal niet aanvaardbaar." Dat beeld komt ons bekend voor: onverholen neoliberale borrelpraat. Nog bekender klinkt ons zijn volgende oneliner in de oren: Sociale regelingen zijn onbetaalbaar als Nederlanders het geld niet verdienen op internationale markten. "Maar woorden als competitie, goede cijfers willen halen op school, de top halen en winnen lijken vergeten begrippen." Maar vooral: Werknemers moeten langer werken en een financiële stap terug accepteren bij een daling van hun productiviteit. Er moet dus volgens Scheepbouwer een mentaliteitsomslag plaatsvinden.

KPN-topman verzilvert opties meteen

Hoe het wel moet toont Ad ook - volgens een lijst op de site van FNV Bondgenoten - goed voor 2.484.783 euro per jaar (Vast en variabel loon en pensioen). De bestuursvoorzitter van het telecombedrijf oefende in één keer, op de eerste dag dat de verzilvering mogelijk was, al zijn opties uit die hij drie jaar geleden bij zijn aantreden van KPN ontving. De met de opties verkregen aandelen verkocht Scheepbouwer meteen, waarmee hij bruto 3,62 miljoen euro in zijn zak stak. In de 'financiële wereld' zegt men de verkoop door Scheepbouwer wel te begrijpen, gezien de "middelmatige" vooruitzichten voor het aandeel KPN. De verkoop van Scheepbouwer volgde op een grootschalige inkoop door KPN van de eigen aandelen, waardoor het aandeel duidelijk in koers was gestegen.

Dat is dus de mentaliteit die Scheepbouwer voor ogen heeft. Manipuleren met aandelen, je zakken vullen. Je bedrijf in diskrediet brengen, waardoor weer een nieuwe ontslaggolf dreigt en vervolgens tegen die werklozen zeggen dat ze moeten leren met minder uit te komen. Wat zou de man eigenlijk doen met de 6 miljoen die hij dit jaar weer door leugen en bedrog bij elkaar wist te sprokkelen? Nee, het is echt de hoogste tijd dat de vakbeweging korte metten maakt met dit soort lieden, hun opvattingen en hun gebrekkige mentaliteit.

Bronnen: NRC, 16-9-2004 en FD, 20-9-2004.