Communistische partij van Griekenland houdt massale manifestatie in Athene


foto's: KKE

 

Redactie buitenland

Tienduizenden deelnemers namen op 9 oktober in Athene deel aan de belangrijke KKE-manifestatie en de daaropvolgende demonstratie met een opmerkelijke hoge deelname van jongeren. De manifestatie was het hoogtepunt van een krachtig politiek initiatief van de KKE gericht op informatie aan en mobilisatie van de arbeiders tegen het beleid van de regering onder de slogan: 'Olympische spelen over, de klassenstrijd gaat door'.

In de afgelopen periode werd de werkende bevolking overvallen door ernstige aanvallen op haar verworven rechten (lonen, stijgende prijzen, ontslagen, eigenmachtig ingrijpen), net als elders in Europa, maar die in Griekenland werden verhevigd vanwege de Olympische spelen. Ondertussen is de Griekse regering op weg om een actievere rol te spelen in imperialistische plannen en in de bezetting van Irak. Tegelijkertijd helpt PASOK, de grootste (sociaal-democratische) oppositiepartij, in de praktijk de regering door haar kritiek te richten op tweederangs kwesties van minder belang.

De algemeen-secretaris van het partijbestuur van de KKE, Aleka Papariga, sprak de demonstranten toe. Ook waren er korte speeches door afgevaardigden van de Communistische Partij van Cuba (Juan Carlos Frometa) en van de Volkspartij van Palestina (Fuad B.H. Riqiz).

De demonstratie mocht zich verheugen in een aanzienlijke publiciteit, waarin ook de solidariteit en de aanwezigheid vermeld werden van delegaties van zusterpartijen die de internationale vergadering bezochten van communistische en arbeiderspartijen die in dezelfde periode in Athene gehouden werd (zie elders in Manifest).

Vertaling Thomas Janssen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019