Ingezonden, Dittrich niet toegelaten op Cuba


Dittrich speelt komedie

CDA en D66 zeggen op te komen voor de mensenrechten. Een loffelijk streven, maar ze doen dat niet in eigen land, waar heel veel te doen is over de afbraak van verworven rechten. Denk maar eens aan het feit, dat heel veel mensen maanden moeten wachten op een operatie, aan de uitholling van tandartshulp en thuiszorg, aan de toestand in zorghuizen, waar de mensen niet meer die behandeling krijgen die ze eigenlijk verdienen. Nu de druk in Nederland op de coalitiepartijen steeds groter wordt, is er behoefte aan afleiders, want de aanvallen op onderwijs, gezondheidszorg worden gewoon doorgezet. Dan wordt maar weer eens een provocatie tegen Cuba uit de kast gehaald, juist nu de Spaanse sociaal-democraten de rechtse politiek t.a.v. Cuba overboord willen gooien. Zo'n provocatie wordt breed uitgemeten, leidt lekker af en brengt mensen in verwarring. Die moesten eens doorkrijgen dat de gezondheidszorg en het onderwijs in Cuba - een derdewereldland - kan concurreren met Nederland. Als CDA en D66 willen opkomen voor de mensenrechten zullen ze in eigen Nederland moeten luisteren naar de demonstranten en actievoerenden en hun afbraakpolitiek moeten stoppen, in plaats van hun nutteloze provocaties tegen Cuba voort te zetten. (Hans Heres)  

Naar aanleiding van het niet toelaten van Dittrich op Cuba heb ik een artikeltje geschreven, omdat ik vind dat de Nederlandse lezer het recht heeft om ook de andere kant van dit verhaal te bekijken. De (rechtse) media berichten immers vrij eenzijdig over dit hele gebeuren.

D66-leider Boris Dittrich en CDA-Tweede-Kamerlid Kathleen Ferrier zijn vrijdagavond op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana aangehouden en op het vliegtuig teruggezet. Dittrich heeft in juli, toen hij op vakantie was op Cuba, ook met een aantal dissidenten gesproken. Hij had zijn plannen ook ditmaal niet aan de Cubaanse autoriteiten bekendgemaakt. Dittrich was woedend over het niet verlenen van toegang tot Cuba door de Cubaanse overheid. Maar is dit nu wel zo terecht?

Dhr. Dittrich kwam met een zeer dubbelzinnige bedoeling naar Cuba. Hij had immers een visum aangevraagd dat hem toegang verleent om als toerist Cuba te bezoeken. Hij was echter van plan om de mensenrechtensituatie op Cuba te gaan bestuderen. Ook in Juli is hij op deze manier naar Cuba gereisd, en toen moest hij zich bij terugkomst in Nederland melden bij de Cubaanse ambassade omdat het niet de bedoeling was om met een toeristenvisum dergelijk onderzoek te doen. Daarvoor dient een ander soort visum aangevraagd te worden. Het kan dus niet zo zijn dat Dittrich van niets wist toen hij op dit visum naar Cuba afreisde afgelopen vrijdag. Wanneer er geprobeerd wordt om de Cubaanse overheid op zo'n manier om de tuin te leiden, is het niet meer dan logisch dat de Cubaanse overheid dit niet accepteert.

Door sms wist Dittrich Nederland op de hoogte te houden van dit alles. Door zijn sms'jes dacht men in eerste instantie dat Dittrich vast zou zitten in een cel, dit bleek absoluut niet waar te zijn. Het was absoluut geen cel. Er stonden leren banken, en zijn mobiele telefoon mocht hij gewoon bij zich houden. Hier moest hij twee uur wachten tot alles geverifieerd was en hij terug kon naar Parijs.

Youri Berends
16-10-2004

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019