Filippijnen actueel


Demonstratie in Filippijnen tegen WTO en Arroyo.  

Herdenking van de 32ste verjaardag van de Staat van Beleg

Op 21 september jl. is op de Filippijnen de staat van beleg die in 1972 door dictator Ferdinand Marcos was afgekondigd, herdacht. Ondanks het feit dat de Staat van Beleg is opgeheven, de Writ of Habeas Corpus (de verplichting om een gearresteerd persoon publiekelijk te vertonen) weer is ingevoerd en vele organisaties zich nu inzetten voor de rechten van de mens, getuigen leiders van volksorganisaties van een slechtere mensenrechtensituatie dan tijdens de periode van Marcos.

Alleen al in de Davao-regio in het zuidoosten van het zuidelijke eiland Mindanao, zijn in de periode van de presidenten Estrada en Arroyo (2000 - heden) meer dan 100 activisten vermoord. Gedurende de tien jaren van de Staat van Beleg waren dit er 'maar' twintig.

Ook de arbeiders klagen dat hun situatie er niet op vooruitgegaan is. Het Center for Trade Union and Human Rights registreerde van 2001 tot heden 568 schendingen van civiele en politieke rechten van arbeiders, waaronder moord, gevangenneming en geweld.

Studenten protesteren tegen bezuinigingen

Ongeveer 700 studenten van staatsuniversiteiten zijn op 24 september de klaslokalen uitgelopen om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van de overheid op het openbaar onderwijs. De overheid heeft besloten om de budgetten voor openbaar onderwijs te verlagen omdat er een begrotingstekort is. Dit tekort is echter een gevolg van het grote bedrag dat de overheid wil betalen aan rente op buitenlandse schulden. De studenten eisen een limiet op het afbetalen van buitenlandse schulden en een verhoging van het budget voor openbaar onderwijs.

Tienduizenden stadsarmen dreigen dakloos te worden door exportbevordering

Tienduizenden armen in en rond de Filippijnse hoofdstad Manilla dreigen dakloos te worden omdat de regering heeft besloten de spoorlijn naar het Noorden, de "Northrail", te rehabiliteren om het gemakkelijker te maken producten van en naar de economische zones te vervoeren. Deze economische zones zijn enclaves waarin multinationale ondernemingen hun fabrieken hebben. In deze zones hoeven ze niet te voldoen aan de Filippijnse arbeidswet en zijn ook vrijgesteld van vele belastingen. Voor de eerste fase van dit project heeft de regering reeds een lening van 503 miljoen dollar ontvangen van China.

Voor de duizenden gezinnen die dakloos worden, biedt dit project geen enkel voordeel. De overheid is van plan om hen te huisvesten in nieuwe wijken, tientallen kilometers weg van waar ze nu wonen en werken. Dit heeft als gevolg dat ze óf hun werk kwijt raken óf hun inkomen moeten besteden aan vervoerskosten tussen huis en werk. De meeste slachtoffers zullen echter niet kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden om in aanmerking te komen voor huisvesting in deze dorpen. Voor hen zit er niets anders op dan ergens anders een stukje grond te vinden om, meestal illegaal, een optrekje neer te zetten.

Davao City probeert de VS-troepen buiten hun grondgebied te houden

Vijf leden van het VS-leger gaven in de periode van 30 augustus tot 25 september Davao City een antinarcotica-training om "narco-terrorisme" te bestrijden. Deze training viel onder het Visiting Forces Agreement's (VFA), een overeenkomst tussen de Filippijnse regering en de VS dat bezoeken van het VS-leger aan de Filippijnen regelt. De gemeenteraad van Davao is zeerverbolgen omdat het niet formeel op de hoogte was gesteld van de oefening. Voor volgend jaar staat de stad op de nominatie voor het behoud van de officiële Balikatan-oefeningen ("schouder aan schouder"oefeningen van het Filippijnse en het VS-leger). Tweeëntwintig van de 25 gemeenteraadsleden hebben een verklaring ondertekend dat ze tegen het behoud van de Balikatan-oefeningen in Davao zijn. Een ander gevaar voor directe militaire aanwezigheid komt vanuit Australië dat een optie heeft om preventieve aanvallen te doen op doelwitten in landen die bestempeld worden als een haven voor terroristische organisaties, waaronder ook de Filippijnen.

Bron: Filippijnengroepen België, 05-10-04