Monopoly van Michel Collon wekt wrevel bij regering-Bush

Uitgeverij EPO dreigt 265.000 euro te moeten betalen


 

Vanessa Stojilkovic

Firma Hasbro eist van EPO 265.000 euro, omdat die Monopoly (Blufpoker) uitgegeven heeft. De multinational had een tijd geleden de Amerikaanse vice-minister van Defensie Wolfowitz in zijn raad van bestuur en beweert nu dat dit boek een namaak is van zijn spel Monopoly. Hasbro zegt dat het slachtoffer is van namaak. Maar wie kan in alle ernst beweren dat het boek van Michel Collon de verkoop van het spel Monopoly doet dalen? Het doel is duidelijk anders.

De multinational US Hasbro heeft op 16 mei 2003 de uitgeverij EPO gedagvaard voor de rechtbank van Parijs. Hij eist 150.000 euro voor schade aan zijn merk, 100.000 euro voor 'parasitisme' en 15.000 euro voor 'kosten'. Waarom in Parijs, hoewel EPO een Belgische uitgeverij is? Omdat van Franse rechtbanken bekend is dat ze zaken van vrije meningsuiting en van namaak strenger pleegt te interpreteren.

Op 9 juli 2004 heeft Hasbro-Monopoly in eerste termijn gelijk gekregen van een rechtbank in Parijs en werd de uitgever veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro. Die heeft beslist in beroep te gaan. Is het een gewoon handelsconflict? Helemaal niet.

Het 'juridisch' voorwendsel is grof

Hasbro zegt dat het slachtoffer is van plagiaat. Het verbod om bestaande handelsmerken te gebruiken dient om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Een boek met een politieke analyse is uiteraard geen concurrentie voor de verkoop van een gezelschapsspel. Het boek van Michel Collon heeft misschien de elite van de Verenigde Staten in verlegenheid gebracht door hun strategie van globale oorlog te ontmaskeren. Maar wie kan in alle ernst beweren dat het de verkoop van het spel Monopoly zou doen dalen?

Een van de bestuurders van Hasbro was Paul Wolfowitz. Hij is nu vice-minister van Defensie en één van de strategen van de totale oorlog. Hij pleit al sinds 1991 voor een nieuwe aanval op Irak. Bij zijn aanstelling tot minister heeft hij die lucratieve activiteit stopgezet (Hasbro is een van de wereldleiders in de speelgoedindustrie). Maar business en politiek zijn communicerende vaten.

Het doel is de uitgever kapot maken

EPO (www.epo.be) is actief in Frankrijk en België en kreeg de laatste jaren bekendheid door een aantal opmerkelijke boeken over het VS-imperialisme. Zoals 11 september van Peter Franssen, Palestina van Lucas Catherine of de boeken van Calvo Ospina over de banden tussen de CIA, Bacardi en de Cubaanse maffia. Of het boek van Mohamed Hassan en David Pestieau over de bezetting van Irak. De uitgever vecht om zijn onafhankelijkheid te behouden tegenover de grote uitgevers die in handen zijn van de industrie en de financiële machten. Door dergelijke hoge sommen te eisen wil Hasbro het EPO duidelijk onmogelijk maken dit werk voort te zetten.

(1) Het boek is samen met Poker Menteur naar het Nederlands vertaald en verschenen als Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen (EPO, Berchem-Antwerpen).

Uitgeverij EPO moet worden gered! Wat kunt u daarvoor doen?

Een protestmail sturen naar Hasbro op zijn site: http://www.hasbro.com of http://www.hasbro.fr (of Hasbro, 1027 Newport Avenue Pawtucket, Rhode Island, 02862. USA. Kopie aan michel.collon@skynet.be.

Als teken van solidariteit, (om de proceskosten te dekken) een of meerdere exemplaren kopen van het boek Blufpoker, voor uzelf, als eindejaarsgeschenk... Bel NCPN-kantoor.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019