Castro breekt knie

Conservatieven laten criminele gezicht zien


Castro stelde direct na zijn val, waarbij hij knie en arm brak, de aanwezigen met een grapje gerust.  

Door Wil van der Klift

Loyola de Palacio, (scheidend) vice-voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de Cubaanse leider Fidel Castro (78 jaar) "zo snel mogelijk doodgaat". Het Spaanse lid van de Partido Popular, de partij van de ultrarechtse Aznar, reageerde daarmee op de val die Castro na een toespraak maakte. Hij brak daarbij zijn knie en rechterarm.

Castro kwam op 20 oktober jl. ten val nadat hij in Santa Clara, 280 kilometer ten oosten van de hoofdstad Havana, een toespraak had gehouden. Castro viel na een toespraak die hij afstak op de trappen van het mausoleum van Che Guevara, zijn revolutionaire strijdmakker.

"Ik zeg niet dat Castro vermoord moet worden, maar wel dat hij zo snel mogelijk moet sterven", citeerden Spaanse media de eurocommissaris vrijdag. Loyola de Palacio, medeverantwoordelijk voor het ontslag van de Spaanse klokkenluider Martha Andreasen, hoofdaccountant van de Europese Commissie, toont op de valreep nog haar ware criminele gezicht. Zij behoort tot het slag mensen dat fraudeurs beschermt, klokkenluiders ontslag geeft en progressieve staatslieden belastert. Het doet de Aznar-aanhangers nog steeds veel pijn dat hun rol voorlopig weer beperkt is. Ten overstaan van journalisten hekelde De Palacio de "softe" houding van de sociaal-democratische regering van de Spaanse premier Zapatero jegens de Cubaanse regering. Ze deelt dezelfde zorgen als Boris O. Dittrich en Kathleen Ferrier. Terecht want de politieke brutaliteit van dit soort conservatieve, neoliberale lieden wordt door steeds minder mensen op prijs gesteld.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019