Filippijnen actueel


Demonstratie voor lagere olieprijzen  

Filippijnse boeren 'vieren' de jaarlijkse 'week van de boer'

Zoals ieder jaar vieren de Filippijnse boeren ook deze maand weer de 'week van de boer'. Reden tot vreugde is er echter niet. Over de afgelopen 20 jaar is de prijs die de boeren krijgen voor rijst en maïs min of meer gelijk gebleven. Voor andere gewassen zijn de prijzen zelfs gedaald. Een boer verdient op dit moment ongeveer 22 pesos (0,30 euro) per dag, terwijl de kosten voor levensonderhoud rond de 594 pesos (8,75 euro) per dag liggen. Om gehoor te krijgen voor hun problemen gaan tienduizenden boeren in het gehele land voor een aantal dagen in staking. Velen van hen gaan demonstreren in de grote steden.

In de provincie Compostela Valley op het zuidelijke eiland Mindanao worden door oprukkende bananenplantages steeds meer boeren gedwongen bananen te verbouwen. Omdat de prijzen die ze voor de bananen krijgen echter heel laag zijn, worden ze wederom gedwongen om als landarbeider op de plantages te werken. Als landarbeider op de plantages moeten ze een groot quotum halen voor lage lonen en worden ze regelmatig blootgesteld aan schadelijke chemische sproeimiddelen. Door het goede klimaat in de provincie voor het verbouwen van bananen rukken de plantages steeds verder op en dreigen er nog meer boeren hun huidige broodwinning te moeten opgeven.

Davao City verhevigt verzet tegen Amerikaanse aanwezigheid

De VS hebben met het openen van een consulaat in Davao City een belangrijke stap gezet om vaste voet te krijgen op het eiland Mindanao. Dit is hun echter niet in dank afgenomen en meer dan duizend mensen, inclusief leden van het gemeentebestuur, hebben gedemonstreerd tegen het openen van het consulaat.

Situatie tijdens eerste 100 dagen na herverkiezing Arroyo verslechterd

Ondanks Arroyo's verkiezingsbeloften om de armen te ontzien en honderdduizenden banen te creëren zijn de eerste 100 dagen na haar herverkiezing een financiële aderlating geworden voor het Filippijnse volk. Door de verhoging van de olieprijzen op de wereldmarkt die direct verrekend worden met de lokale benzineprijzen, zijn basisbenodigdheden snel in prijs gestegen. De prijs van rijst is met bijna 2 procent verhoogd, maïs met 10 procent, vlees met 16 procent en vis met 7 procent. De elektriciteitskosten gaan in Manilla met 28,52 centavos per KWH omhoog, terwijl ook het water met 7 pesos per kubieke meter duurder wordt. Voor het gemiddelde gezin betekent dit per maand snel een paar honderd pesos extra kosten. Tevens blijft Arroyo bij haar plan om de belastingen op bepaalde consumptiegoederen te verhogen en een amnestie voor de rijke belastingontduikers af te kondigen.

De prijsverhogingen en belastingmaatregelen treffen vooral de armen die het al zwaar hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De economische malaise waarin het land verkeert, begint echter ook de hogere lagen van de middenklasse te treffen.

Filippijnse gezondheidszorg is ziek

De exodus van Filippijnse verpleegsters en dokters naar andere landen brengt de reeds slechte Filippijnse gezondheidszorg nog meer in de problemen. Als er niets aan gedaan wordt, zou het hele gezondheidssysteem uit elkaar kunnen vallen.

Een verpleegster op het platteland verdient hooguit 85 euro per maand en een vroedvrouw nog minder. Medische opleidingen behoren echter tot de duurste opleidingen in het land. Om toch nog wat te kunnen verdienen gaande meeste verpleegsters naar het buitenland waar ze 10 tot 20 keer zoveel kunnen verdienen. Zelfs dokters laten zich omscholen tot verpleger om naar het buitenland te kunnen gaan. Deze braindrain wordt aangemoedigd door de Filippijnse overheid die dollars nodig heeft om de economie op de been te houden.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 19-10-04