Ingezonden: Aanslagen

Na Zalm's: "het is oorlog"


Foto's Jan Wijn.
Kinderen voor hun school.


Kinderen van een naburige school kijken ontzet naar gevolgen van de bomaanslag.


Politie doet sporenonderzoek.

Al dan niet met deze woorden door journalisten in zijn mond gelegd, riep minister Zalm dat Nederland een oorlog tegen het moslimextremisme moet gaan voeren. En dat naar aanleiding van de afschuwelijke moord op onze nationale pestkop Theo van Gogh, gepleegd door een rechts-extremistische moslim. Zalm's woorden vonden gretig gehoor bij neonazi's en andere rechtse groepen die zijn woorden vertaalden als een oorlog tegen alle moslims. Kort na Zalm's oproep kwam er een golf van aanslagen op gang. Bij moskeeën werd er brand gesticht; in de Eindhovense Frankrijkstraat werd 's nachts aan de hoofdingang van een islamitische basisschool een zware bom tot ontploffing gebracht die grote schade veroorzaakte aan het gebouw en veel woningen in deze wijk. Een dag later brandde een school in Uden tot de grond toe af waarbij de daders middels White Power-symbolen hun visitekaartje achterlieten.

Ook bij kerken werd brand gesticht waarbij het de vraag is of de daders niet uit dezelfde koker komen, dergelijke provocaties kennen we nog uit een ver en bruin verleden.

Kort na de moord op van Gogh sprak heel Nederland geschrokken zijn afschuw uit over de dader. Politici, van Wilders tot Marijnissen, van rechts tot links overstemden elkaar met hun veroordelingen over deze laffe moord. Maar waarom bleven ze in Den Haag zo lang stil na de aanslagen op scholen, waaraan de leerlingen en omwonenden nog lang slapeloze nachten zullen overhouden? Pas na de elfde aanslag in de reeks kwam er enige actie en liet Balkenende zich bij de school in Uden zien. Hebben politici niet de plicht er voor te zorgen dat alle kinderen zich veilig kunnen voelen op school? Zijn de regenten de catastrofe op die Russische school vergeten? De kinderen van die scholen niet, die trokken al direct een parallel.

De regering, bij monde van minister Verdonk, zegt er niet aan te denken om extra bewaking bij deze bedreigde doelen in te stellen: te duur en te weinig menskracht. Zij hebben die agenten nodig om dit jaar het gestelde quotum aan bekeuringen voor verkeersovertredingen nog te halen. En onze geheime dienst, die in de Koude Oorlog alleen maar geleerd heeft om in democratische linkse partijen en vredesbewegingen te infiltreren, is nu in Zalm's warme oorlog niet in staat een vinger te krijgen achter rechts-extremistische moslim- en neonazigroepen. Zij stapelen de ene blunder op de andere.

De plotseling vele grachtengordelvrienden van Theo van Gogh maken zich in de openbaarheid drukker over het 'vrije woord' ofwel vrijheid om te schelden dan over onze veiligheid en hebben de moslims collectief schuldig bevonden aan zijn dood. Deze 'intellectuele' opiniemakers eisen dat elke moslim - ook al hebben ze dat al gedaan - in het openbaar zijn afschuw over die moord uitspreekt en dat in elke tv-talkshow tot vijf keer toe herhaalt. Het lijkt erop alsof de Knevels en Van Dorps deze landgenoten als gewelddadige achterlijken beschouwen, die nog dansen rond een grote soepketel gevuld met een columnist.

Waar blijven de felle veroordelingen van de mensen die de radio en tv beheersen tegen de neonazi's, die de moord op van Gogh aangrepen om terreur te zaaien in onze wijken en scholen. Op die veroordeling door de grachtengordelbewoners hoeven we niet te wachten: journalist Th. Holman heeft al aangekondigd samen met anderen columnisten in de geest van Theo zijn pen inazijn te blijven dopen richting onze moslim-buren.

Jan Wijn
Eindhoven