Verkiezing Bush - En nu over tot de orde van de dag!


Het ESF in Londen toonde

het groeiende Europese

verzet tegen het imperialisme. (Foto's ESF)

De beweging 'Stop Bush' gaat gewoon door.  

Peter Franssen

Prestigieuze kranten als The Washington Post, The New York Times, The Boston Globe, hebben in de weken voor de verkiezingen opgeroepen niet voor Bush te stemmen. Zij verwoordden het verschil van mening binnen de Amerikaanse kapitalistenklasse.

Er zijn meningsverschillen op twee vlakken. Het eerste is dat van de economie. Nogal wat kapitalisten denken dat de economische politiek van Bush tot een fiasco leidt. Zij vinden dat hij meer aandacht moet besteden aan het begrotingstekort en de schuldenlast. De Britse Financial Times vat die kritiek zo samen: "De Verenigde Staten zijn goed op weg naar het complete failliet. Het land heeft te kampen met steeds hoger stijgende tekorten en schulden. Hoe langer dit blijft duren, hoe groter de schok zal zijn." (1) Om die reden schreef The Economist op 28 oktober: "Met spijt in het hart roepen we onze lezers op niet voor Bush te stemmen." Een scherpe kritiek op het economisch beleid van Bush is ook te lezen in de petitie die 170 Amerikaanse economisten en professoren ondertekenden.

Tweede meningsverschil is de aanpak van de oorlog in Irak. De generaals Barry McCaffrey, Brent Scowcroft, Eric Shinseki, Charles Swannack, de kolonels Paul Hughes en Dana Pittard... zeggen dat het triomfalisme van Bush-Cheney-Rumsfeld over Irak misplaatst is. Als er geen ommezwaai komt, zeggen ze, verliezen we deze oorlog. Presidentskandidaat Kerry heeft zich bij deze kritiek aangesloten. Hij is voor een versterking van de grondttroepen in Irak, een standpunt dat de groep-Rumsfeld al in mei 2003 afwees en nog steeds afwijst. Deze meningsverschillen zijn belangrijk omdat ze scherper kunnen worden naarmate de toestand op de beide terreinen verder verslechtert. Maar het zijn meningsverschillen over de aanpak, niet over de grond van de zaak.

Op economisch terrein willen de opponenten een meer rigoureuze budgettaire politiek, maar natuurlijk zonder het doel in gevaar te brengen: de versterking van de Amerikaanse multinationals voor de economische oorlog tegen Japan, Europa, China en India.

Op het militaire terrein pleit niemand voor het verlies van Irak. Alle geledingen van de Amerikaanse burgerij zijn het eens met de politiek om de wereld te veroveren. Alle Amerikaanse bankiers en multinationals vinden dat de 21ste eeuw de nieuwe Amerikaanse eeuw moet zijn. De meningsverschillen gaan over: moeten we de unilaterale weg volgen of moeten we dat multilateraal realiseren; moeten we uitsluitend onze militaire slagkracht gebruiken of moeten we meer dan tot nu toe een beroep doen op onze diplomatieke, economische en politieke pressiemiddelen...

Daags na de stembusgang riep John F. Kerry op de rangen te sluiten. Het land, zo zei hij, heeft behoefte aan eenheid. Hij bedoelt: de Amerikaanse leidende klasse heeft behoefte aan eenheid. De verkiezingsshow ligt achter ons, over tot de orde van de dag!

  1. Martin Wolf, America is now on the comfortable path to ruin, Financial Times, 18 augustus 2004