Hogere winsten en groeiende schulden in Duitsland


Strijd in Duitsland verhardt zich (Foto's Arbeiterfotografie)


 

Marcel de Jong*

Volgens het 'Bundesverband Deutscher Inkasso-Unternehmen' (BDIU) en het 'Verband der Insolvenzverwalter Deutschlands' (VID) zullen de particuliere faillissementen in 2004 met 48.500 toenemen en een nieuwe piek bereiken, terwijl die van de ondernemingen met 38.000 op hoog niveau zullen blijven.

Vooral de bouw is opnieuw getroffen met een aandeel van 2,5 procent faillissementen per jaar. Nog vóór de zwakke binnenlandse vraag en het te geringe eigen kapitaal staat de slechte betalingsmoraal van de publieke en particuliere opdrachtgevers boven aan de lijst van redenen voor de faillissementen. De schade voor de economie in één jaar door bedrijfsfaillissementen bedraagt 35 tot 40 miljard euro. Bovendien gaan 600.000 arbeidsplaatsen verloren, zo vertelde VID-voorzitter, Siegfried Beck, donderdag jl. op een persconferentie in Berlijn.

Buitengewoon dramatisch is de situatie van de particuliere faillissementen. In vergelijking met 2003 zijn deze met 50 procent gestegen, volgens Wolfgang Spitz van de BDIU. Terwijl in het oosten van Duitsland het cijfer op een laag niveau stabiliseert, stijgen de getallen in het westen. Reden daarvoor is op de eerste plaats de blijvend hoge werkloosheid. Landelijk hebben drie miljoen huishoudens een structurele schuld, wat volgens de officiële definitie betekent dat ze hun verplichtingen waarschijnlijk nooit meer zullen kunnen nakomen. Bijzonder zorgwekkend is het steeds grotere aandeel van jongeren met structurele schulden.

Deze ontwikkelingen staan in schril contrast met de bedrijfswinsten in grote ondernemingen, zoals hieronder kort wordt geschetst.

Hogere winsten bij Siemens, Eon, Telekom en Basf

In 2004 steeg de winst van Siemens, het tweede Duitse industrieconcern, van 2,4 tot 3,4 miljard euro in vergelijking met het vorige jaar. De meeste winst maakten het concern in de automatiserings- en medicijnsector, de automobielleverancier VDO, de energiesector en Osram.

Het grootste Duitse energieconcern Eon heeft in de eerste negen maanden van 2004 zijn winstprognose naar boven gecorrigeerd. Voor aftrek van rente en belasting steeg deze met 19 procent tot 5,53 miljard euro. De omzet steeg van 33,351 miljard met zes procent tot 35,359 miljard euro. Het concernoverschot ligt met 3,97 miljard euro 17 procent boven dat van 2003.

De Deutsche Telekom heeft de winstprognose voor volgend jaar duidelijk verhoogd en wil voor het eerst in twee jaar weer een dividend uitbetalen. Het concernoverschot ligt in dit jaar met 3,2 miljard euro waarschijnlijk 28 procent hoger dan gepland.

's Werelds grootste chemieconcern BASF kon zijn winst in de eerste negen maanden van 2004 met meer dan 55 procent verhogen. Het operatieve resultaat (ebit) klom t.o.v. 2003 van 2,179 tot 3,389 miljard euro. Alleen al in het derde kwartaal steeg het met meer dan 160 procent tot 1,054 miljard euro. In dezelfde periode steeg de omzet met 20 procent tot 9,2 miljard euro. BASF heeft in de eerste negen maanden van 2004 al meer verdiend dan in het hele jaar 2003.

Geld voor sociale uitgaven is er dus wel, maar de politieke wil om de tendens te stoppen dat de rijken rijker worden en de armen armer ontbreekt.

* op basis van gegevens uit "junge Welt" van 12 november 2004.