Verklaring van de NCPN-afdeling Groningen n.a.v. de moord op Theo van Gogh en de aanslagen op scholen en moskeeën


Demonstratie tegen asielbeleid tijdens Europese Top van ministers over integratie en migratie in Groningen op 10 november jl..
Foto Marat Petrosov.  


 


 

De NCPN-afdeling Groningen veroordeelt krachtig zowel de moord op filmmaker Theo van Gogh als de aanslagen op scholen en moskeeën die in het gehele land hebben plaatsgevonden. Dit is terrorisme met terrorisme vergelden. Rechtse krachten in ons land maken nu gebruik van de situatie en zijn uit op het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen.

Net als in de jaren '30 mondt het kapitalisme ook nu uit in het opvoeren van de spanningen tussen bevolkingsgroepen. Onderhuidse gevoelens worden op dit moment gekanaliseerd richting moslimhaat. Een aantal krachten binnen dit systeem trachten langs deze weg de bevolking tegen elkaar uit te spelen.

Ook de internationale opstelling van Nederland, dat trouw is aan de oorlogszuchtige koers van de fundamentalistische regering Bush, speelt daarbij een belangrijke rol.

Dit alles wordt uiteraard gevoed door de oplopende crisis en recessie, die telkens weer de voedingsbodem is voor deze uitingsvormen van maatschappelijk 'onbehagen'. Het komt de regering Balkenende goed uit dat dit soort verschijnselen de overhand nemen en de strijd tegen de afbraak van sociale verworvenheden daardoor op de achtergrond wordt geplaatst.

De NCPN roept op om al dit soort ontbindingsverschijnselen van het in crisis verkerende kapitalistische systeem te bestrijden, en juist nu de strijd op te voeren tegen de werkelijke vijand: het kapitalisme. De strijd voor sociale rechtvaardigheid, voor een fatsoenlijk stelsel van sociale voorzieningen, gezondheidszorg en nutsvoorzieningen, zal met kracht gevoerd moeten worden om de algehele afbraak ervan tegen te houden.

Op de gezondheidszorg is in de afgelopen jaren alleen maar bezuinigd. Volgend jaar worden de premies verder verhoogd, terwijl de zorg verslechtert. Maar als je premier bent van dit land krijg je wel vier weken verzorging in een ziekenhuis. Anderen moeten maar zien hoe ze zorg krijgen.

Het gehele stelsel van sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Dat kost de werknemers 12 miljard euro extra aan premie. Maar de WW- en WAO-rechten zijn al drastisch ingeperkt en worden nog verder ingeperkt. De komende maanden worden duizenden mensen herkeurd waardoor ze hun WAO-uitkering voor een groot deel zullen kwijtraken.

De regering zet in op "werk boven inkomen". Maar de realiteit is dat steeds meer mensen juist hun baan verliezen door reorganisaties en saneringen in de bedrijven. De kosten voor het levensonderhoud nemen steeds verder toe. Gas en elektriciteit worden volgend jaar honderden euro's duurder, evenals de huren die verder verhoogd moeten worden, als deze regering haar zin krijgt.

Een aantal woningbouwcorporaties wil in het Noorden de marktwerking in de sociale woningbouw nog verder opvoeren. De jarenlang uitgevoerde sloop in de sociale woningbouw heeft voor een tekort gezorgd aan huurwoningen. Corporaties proberen daar nu dus munt uit te slaan door de huurprijzen 'marktconform' vast te stellen.

Meer betalen voor minder huurwoningen. Al dit soort lasten worden afgewenteld op de laagstbetaalden. Maar niet alleen de laagstbetaalden komen infinanciële problemen, ook bij vele middeninkomens nemen de financiële noden toe.

Op al dit soort ontwikkelingen is maar één antwoord mogelijk: gezamenlijk de handen ineen slaan om dit kapitalistische beleid tegen te gaan en te strijden voor sociale rechtvaardigheid en sociale zekerheid.

Geen verdeel en heers in Nederland! Geen moslims tegen niet-moslims, geen autochtonen tegen allochtonen, geen jongeren tegen ouderen!

De NCPN strijdt tegen alle uitingsvormen van fascisme, haat, intolerantie en onverdraagzaamheid.

Samen strijden voor vrede, sociale rechtvaardigheid en collectieve sociale zekerheid!

NCPN-afdeling Groningen, november 2004

NIEUWE COMMUNISTISCHE PARTIJ - NCPN
Afdeling Groningen e.o.
p/a Iepenlaan 21
9741 GJ Groningen
tel 050-5719524. / 06 - 14100834
e-mail: ncpn_groningen@hotmail.com