'Tribunaal' gedwongen deel van zijn rechten aan Milosevic terug te geven


Demonstratie in Den Haag tegen het schijntribunaal en voor de vrijlating van Milosevic. (Foto Manifest)  

Redactie buitenland

De ex-president van Joegoslavië krijgt de leiding terug bij de presentatie van zijn eigen verdediging. Slobodan Milosevic mag zelf de getuigen uitkiezen en hen als eerste ondervragen. Hij mag de strategische besluiten over de verdediging nemen, verzoeken aan de rechters beargumenteren en te zijner tijd het slotpleidooi houden.

De gedwongen toewijzing van een advocaat blijft echter overeind, zodat het proces kan doorgaan als de gezondheid van Milosevic weer verslechtert. Dit betekent dat het proces in de praktijk voortgezet zal worden zoals vóór begin september, toen Milosevic tegen zijn wil een advocaat werd toegewezen. De toekenning van zijn rechten is een enorme blamage voor het 'tribunaal' en een schitterende overwinning voor Milosevic. De wederrechtelijk afgezette president staat klaar voor zijn verdediging, zoals uit het ONDERSTAANDE bericht valt af te leiden.

Milosevic wil Clinton voor Kerstmis

Paul Gallagher

Op donderdag 11 november jl. heeft Slobodan Milosevic de rechters opgeroepen om de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton en de Britse premier Tony Blair te dagvaarden, waarbij hij verklaarde dat hij ze graag vóór Kerstmis zou zien getuigen bij zijn proces waar hij terechtstaat voor oorlogsmisdaden.

De voormalige president van Joegoslavië begon in augustus aan zijn verdediging in wat gezien wordt als Europa's belangrijkste rechtszaak in verband met oorlogsmisdaden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Milosevic verzocht het Tribunaal in Den Haag tevens om de dagvaarding van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de vroegere Duitse minister van Defensie Rudolf Scharping, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en de gepensioneerde generaal Wesley Clark.

"We hebben het in de eerste plaats over William Clinton, Madeleine Albright, Gerhard Schröder en Rudolf Scharping", zo zei hij, waaraan hij de naam van de gepensioneerde generaal Clark, die uitvoering gaf aan de NAVO-bombardementen op Servië in 1999, nog toevoegde. "Ik zou u willen verzoeken om een bevel uit te vaardigen zodat ze zo mogelijk nog vóór het kerstreces gehoord kunnen worden", verklaarde Milosevic.

Milosevic zei dat hij het voorwerk al verricht heeft door het sturen van brieven naar de ambassades en door het aangeven van de redenen waarom hij wil dat deze getuigen bewijzen komen aanvoeren voor zijn verdediging. "Hun houding tot dusver heeft afdoende aangetoond dat zij niet bereid zijn vrijwillig op te komen dagen", zo kregen de drie rechters van het tribunaal van Milosevic te horen tijdens zijn hoorzitting die op internet werd uitgezonden. De voorzittende rechter Patrick Robertson zei dat hij geen dagvaarding zou opstellen tenzij Milosevic zijn verzoek daartoe schriftelijk indient.

Milosevic die zichzelf omschrijft als "vredesstichter" in de Balkan en die het tribunaal niet erkent, heeft de beschuldigingen die tegen hem geuitzijn afgedaan als politiek gemotiveerde "leugens" en hij heeft geweigerd zichzelf schuldig of onschuldig te verklaren. Men besloot daarom namens hem dat hij "niet schuldig" pleitte.

Reuters, 11 november 2004 (enigszins ingekort), vertaling Frans Willems.