Nederlands Sociaal Forum

Greep uit programma NSF


Linkse antwoorden tijdens het ESF (Europees Sociaal Forum) in Londen. (Foto ESF)

 


 


Op de door de vakbonden georganiseerde demonstratie op 2 oktober kwamen 300.000 mensen, terwijl een groot aantal onderweg bleven steken omdat het openbaar vervoer niet had gerekend op zo'n enorm reizigersaanbod.  

Culturele opening door koor Shouting Fence (muur in Palestina)

Het Sociaal Forum wordt op vrijdagavond geopend met de voorstelling Shouting Fence in de Westergasfabriek in Amsterdam. De humane kant van de Palestijns-Israƫlische situatie vertolkt door een koor van bijna 1000 stemmen in een meeslepend muzikale verklanking van emoties. Een uniek muziekspektakel dat het verhaal vertelt van verscheurde relaties in bezet gebied. Vrijdag 26 november om 18.00 uur is deze culturele opening van het Nederlands Sociaal Forum op het Westergasfabrieksterrein (in de gashouder) in Amsterdam. Deelname is gratis, inzet vereist en kippenvel gegarandeerd. Vanaf de Beurs van Berlage zullen pendelbussen rijden naar de Westergasfabriek en weer terug zodat iedereen op tijd kan zijn voor het openingsdebat dat aansluitend start om 20.00 uur in de Beurs van Berlage.

Tegen de sociale afbraak: een ander Nederland is mogelijk

De Bolkestein-richtlijn: kans of gruwel?

Zaterdag 27 november Grote Zaal, 16.30 - 18.30 uur
Het bespreken en overdragen van informatie over de Lissabon-agenda, de politieke context van het neoliberale klimaat in dit verband, de Bolkestein-richtlijn met alle mogelijke gevolgen en dilemma's. We leren van ervaringen van anderen en vertalen de uitkomsten naar de (mogelijke) belangen van consumenten, handhavers en werknemers.

Voorzitter: Anja Jongbloed, coƶrdinator arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten

TijdActiviteit
16.30 Inleiding door Europese Vakverenigingvoorzitter John Monks over de EU, de Lissabon-agenda, het neoliberale klimaat en de mogelijke gevolgen van dit alles voor (werknemers in) lidstaten, zoals Nederland.
16.50 Inleiding Ton Heerts, bestuurder FNV over de (grote lijnen van de) Bolkestein-richtlijn en de mogelijke gevolgen voor werkenden en uitkeringsgerechtigden in Nederland.
17.15 Inleiding vanuit de Britse vakbeweging: over neoliberalisme, het Thatcher-tijdperk, de kansen voor de vakbeweging en de valkuilen waarin ze viel.
17.30 forumdiscussie aan de hand van vier stellingen.
  • Vakbonden moeten snel overgaan tot het sluiten van Europese CAO's. Doen we dit niet, dan zullen werknemers uit verschillende landen door de effecten van de dienstenrichtlijn en harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden tegen elkaar uitgespeeld worden.
  • Het ineenvloeien van belasting- en sociale zekerheidstelsels in de E.U. is noodzakelijk om in de E.U. een duurzame basis te leggen voor een goed arbeidsvoorwaardenniveau. Dit betekent echter wel dat wij (hier) een flinke stap terug moeten zetten.
  • Het werklandbeginsel is voor de vakbeweging onaantastbaar.
  • De FNV-bonden moeten de zusterbonden in de nieuwe toegetreden landen helpen met hun opbouw, zodat zij een sterke tegenkracht kunnen vormen.
    • spreker van de consumentenbond
    • spreker van de arbeidsinspectie
    • spreker van FNV mondiaal
    • Anne de Lancker, lid Europa Parlement
    • Ronald Paping, bestuurder ABVAKABO
    • Een voorstander van de richtlijn
18.30conclusies op hoofdlijnen, afsluiting

Meer dan 100 debatten, workshops, cultuur en actie

Op het eerste Nederlands Sociaal Forum (NSF) van vrijdagavond 26 november tot en met zondagmiddag 28 november 2004 komen duizenden mensen bij elkaar die willen laten zien dat een andere wereld zonder afbraak, oorlog en racisme mogelijk is. Er zijn dat weekend meer dan honderd seminars, workshops en debatten over oorlog, milieu, racisme, neoliberalisme, onderwijs en democratie. Ook kunst en muziek ontbreken niet op het NSF in de Beurs van Berlage en op het Beursplein in Amsterdam. De locatie is vijf minuten lopen vanaf station Amsterdam Centraal. Kijk voor aanvangstijden en het volledige programma in alle twintig verschillende zalen op www.sociaalforum.nl

Slotdemonstratie: 'Samen voor een kleurrijk Nederland'

Het Sociaal Forum wordt op zondag 28 november om 14.00 uur afgesloten met een demonstratie met de leuze 'Samen voor een kleurrijk Nederland'. De demonstratie start om 14.00 uur op het Beursplein en loopt daarna naar de Dokwerker op het J.D. Meijerplein (metrohalte Waterlooplein). Daar is rond 15.00 uur een korte manifestatie met sprekers en muziek. De actie is een krachtig pleidooi voor vrijheid van meningsuiting binnen de grenzen die de wet daaraan stelt, en tegen iedere vorm van racisme, islamofobie, antisemitisme en seksisme. We willen polarisatie tegengaan en ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Wij roepen daarom iedereen jong en oud, man en vrouw, autochtoon en allochtoon op om mee te lopen; Samen voor een kleurrijk Nederland!

Voorverkoop-adressen en online kaarten reserveren

Wil je ook een andere wereld? Een ander Nederland nu? Kom dan naar het NSF! Inschrijven als deelnemer is vanaf nu mogelijk op de website. De entree voor het Nederlands Sociaal Forum is 5 euro per dag of 10 euro voor het hele weekend (vrijdagavond t/m zondagmorgen). Kaarten zijn te verkrijgen bij de voorverkoopadressen in Amsterdam (Fort van Sjakoo), Utrecht (Rooie Rat) of Nijmegen (Assata). Kaarten reserveren via internet is ook mogelijk. Betaling is dan uitsluitend mogelijk aan de kassa op het Beursplein tijdens het NSF. Reserveren wordt i.v.m. de beperkte zaalcapaciteit sterk aanbevolen en kan door het formulier in te vullen op: http://www.sociaalforum.nl/index.php?sectie=reserveren. Meer informatie over het Nederlands Sociaal Forum: http://sociaalforum.nl