PKK gecriminaliseerd om verbod te rechtvaardigen

CDA wil verbod PKK in Nederland

Het CDA wil dat de Koerdische afscheidingsorganisatie PKK in Nederland een verboden organisatie wordt. Kamerlid Van Fessem heeft dat gezegd naar aanleiding van het oprollen van een trainingskamp van de PKK in Liempde gisteren. Twee jaar geleden bleek een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder het CDA, al voor een verbod van terroristische organisaties die op een EU-lijst staan. Dat geldt ook voor de PKK. Minister Donner (Justitie) wilde daar destijds niet aan, omdat hij bang was dat de grondrechten van burgers in het geding zouden komen. Gisteren kon Justitie nog niet reageren op de wens van het CDA. (HC, 13-11-2004)

Geen opleidingen tot guerrillastrijders

In Nederland bestaan, net zoals in verschillende andere Europese landen, PKK-opleidingen waar Koerdische jongeren worden onderwezen in de historie van de PKK. Maar die worden niet gezien als een gerichte opleiding tot guerrillastrijder. Nederland telt naar schatting 300.000 Turken, van wie een kwart van Koerdische afkomst is. De schatting is dat zich hieronder tussen de 6.000 en 7.000 'passieve PKK-sympathisanten' bevinden. Nederland heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat een verbod pas in zicht komt als de 'Nederlandse rechtsorde' in het geding komt. Tegen de zin van Nederland is de PKK twee jaar geleden toegevoegd aan de Europese lijst van terroristische organisaties. Onlangs besloot de rechter dat het in Nederland verblijvende PKK-kopstuk Nuriye Kesbir niet uitgeleverd mag worden aan Turkije. (HC, 13-11-2004)

Federatie Koerden verrast door actie van justitie

De Federatie Koerden in Nederland (Fed-Com) is 'zeer verrast' over de inval en arrestaties in en rond een opleidingscentrum van de PKK in de Brabantse gemeente Liempde. Volgens secretaris Bakkenes kan er welhaast geen sprake zijn van een opleidingscentrum voor gewapende strijd, zoals het landelijk parket zegt. Bakkenes weet dat er centra zijn waar Koerden lessen krijgen. "Daar krijgen mensen informatie over uiteenlopende zaken die met Koerdistan samenhangen. Geschiedenis, filosofie. Dat heeft niets met terrorisme te maken.". De federatie vertegenwoordigt de 70.000 tot 100.000 Koerden in Nederland. Bakkenes benadrukt dat zijn organisatie niets van doen heeft met de politieke organisatie PKK. "Ik weet niet waar justitie mee bezig is, maar het is een manier om een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht te zetten", vindt Bakkenes. Hij wijst erop dat Koerden in Nederland zich de afgelopen vijf jaar rustig hebben gehouden. (HC, 13-11-2004)