Ingezonden: Arbeidsongeschiktheid

Standpunt Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid:

DUBBELE HERKEURING LEIDT TOT DISCRIMINATIE

Het UWV gaat bepaalde WAO-ers dubbel herkeuren. Hiervoor is een lijst met ziekten opgesteld die van toepassing is op meer dan de helft van het aantal mensen dat een herkeuring moet ondergaan. Op de lijst, die onlangs is vrijgegeven, staan onder andere chronische rugklachten, de meeste psychische ziektes, ME/CVS, fibromyalgie, whiplash-letsel, RSI en bekkeninstabiliteit. Als een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige oordeelt dat iemand uit deze categorie volledig arbeidsongeschikt is of geen volle werkweek of werkdag kan werken, zal bij de keuring een tweede verzekeringsarts of arbeidsdeskundige worden ingeschakeld.

In brieven aan de minister De Geus, de Tweede Kamer en het UWV protesteert de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid tegen deze maatregel omdat hij discriminerend is en leidt tot nóg strengere keuringen. Hij komt immers boven op de aangescherpte regels die al eerder voor de herkeuringen zijn vastgesteld. Zonder dat de medische regels voor arbeidsongeschiktheid zijn veranderd kan er zo, bij gelijk gebleven gezondheidstoestand, toch een ander medisch oordeel uitkomen. Dit zal tot gevolg hebben dat nog meer mensen dan de tot nu toe genoemde 110.000 hun uitkering geheel of gedeeltelijk kwijtraken. De Steungroep bepleit in het belang van een zorgvuldige keuring een andere aanpak: het récht op een keuring door een tweede verzekeringsarts of arbeidsdeskundige in al die gevallen waarin het optreden van de eerste als vooringenomen of intimiderend wordt ervaren. Daarnaast moet iemand die vindt dat bij het gesprek met verzekeringsarts of arbeidsdeskundige niet alles wat van belang is naar voren is gekomen, recht hebben op een vervolggesprek.

Binnenkort verschijnt bij de Steungroep de 'Handleiding voor de herkeuring'. Deze brochure is bedoeld als hulp bij het voorbereiden van de herkeuring en speciaal gericht op die arbeidsongeschikten die kans lopen op een dubbele herkeuring.

Groningen, 11 november 2004.