China: miljardeninvesteringen in Zuid-Amerika

Redactie buitenland

China heeft nadrukkelijk zijn visitekaartje afgegeven in Zuid-Amerika. Tijdens een rondreis langs drie Zuid-Amerikaanse landen heeft de Chinese president Hu Jintao voor enkele tientallen miljarden dollars aan investeringen beloofd aan Brazilië, Argentinië en Chili.

In een toespraak tot het Braziliaanse Congres sprak Hu voor het komende decennium zelfs over een bedrag van 100 miljard dollar. Hu Jintao nam in Chili deel aan de Apec-conferentie, een bijeenkomst van leiders van de 21 landen rond de Stille Oceaan. Die conferentie is een tweedaagse supertop. Behalve Hu waren onder meer de Amerikaanse president Bush, zijn Russische en Braziliaanse collega's Poetin en Lula en de Japanse premier Koizumi aanwezig. Bush was overigens vrijdag 19 november al het mikpunt van protesten van circa 10.000 demonstranten, die hem verfoeien vanwege zijn Irak-beleid. De opmerkelijke economische opmars van de Chinezen in Zuid-Amerika baart sommige economische sectoren in genoemde landen grote zorgen. Ze vrezen overspoeld te worden door goedkope Chinese producten en zien in de regio de eerste contouren van een economische tweedeling: landen als Brazilië, Argentinië en Chili die afhankelijk worden van China en aan de andere kant de Andes-landen en Midden-Amerika, wier economische blik op Washington is gericht.

Bron: FD, 20-11-2004, enigszins ingekort/bewerkt.

Handelsrelatie tussen Cuba en China

Redactie buitenland

"Viva China", riep de Cubaanse president Fidel Castro toen hij zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao op 22-11 in de Cubaanse hoofdstad Havana ontving. Ook Hu deed enthousiast. Hij prees het enige communistische land op het westelijk halfrond voor de prestaties die het had geleverd op het gebied van de "socialistische opbouw" en raadde de Cubanen aan verder te gaan op de ingeslagen weg.

Cuba heeft als vijfde producent ter wereld van nikkel wel grondstoffen, maar nauwelijks de middelen om die grondstoffen ook te exploiteren. Vooral dat maakt Cuba en China tot ideale handelspartners. China steekt geld in de Camarioca-nikkelfabriek, een project dat niet meer werd voltooid toen de Russische geldstroom naar Cuba opdroogde na de val van de Sovjet-Unie. Ook wil China investeren in een joint venture om andere, nog onontgonnen nikkelvoorraden te exploiteren. China gaat Cuba ook één miljoen televisies verkopen. Zo trekken China en Cuba allebei voordelen uit de nieuwe warme banden tussen beide socialistische broederlanden. Grote verliezer zijn de vlak om de hoek gelegen Verenigde Staten, zeker als de geruchten waar zijn dat China en Cuba ook hun militaire banden nauwer gaan aanhalen.

Bron: NRC, 23-11-2004, ingekort.