Zeventiende Congres Communistische Partij van Portugal (*)


De sfeer tijdens PCP-congres was stimulerend. De eenheid werd herhaaldelijk zichtbaar en hoorbaar. Hier gaf het congres met vlaggen aan een verenigde partij te zijn.

 


 


 

'Het alternatief voor een kapitalistische uitbuitersmaatschappij is socialisme'

Manifest plaatst nu een kort verslag van het 17de Congres van de PCP. In Portugal zullen op 20 februari 2004 vervroegde verkiezingen plaatsvinden. In het komende nummer komen we uitgebreider terug op de situatie in Portugal en de positie van de PCP.

Aan het 17de congres van de PCP, waarvan de voorbereiding in februari jl. startte, namen 1307 gedelegeerden en zo'n 600 binnenlandse gasten - uit alle delen van het land - deel. Er vonden sinds de start van de voorbereidingen in februari, 1693 bijeenkomsten plaats, waaraan 20.000 leden deelnamen.

Wat onmiddellijk opviel is de strijdbaarheid, kennis van zaken en vooral de eenheid. Een nieuwe eenheid, ontstaan na een periode van interne partijstrijd. Mede veroorzaakt door voortdurende aanvallen van de bourgeoisie, die zelfs zover gaat wetten te veranderen om de PCP te breken. Van enige bereidheid daartoe van de zijde van de leden van de partij is echter geen sprake. Een overweldigende meerderheid zal de strijd aanbinden tegen alle aanvallen op de partij. De PCP staat bovendien klaar om de aanvallen op werkenden en uitkeringsgerechtigden te pareren. La lutta continua. De strijd zal worden voortgezet. Het congres was een mengeling van emotionele uiting van strijdbaarheid, diepgaande nationale en internationale analyses en heldere toekomststrategieën. Als alternatief voor de kapitalistische uitbuitersmaatschappij noemt de PCP in haar politieke resolutie een socialistische maatschappij, die de partij op langere termijn nastreeft.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het hele scala van de Portugese arbeidersklasse: 58 procent werknemers in industrie, 26 procent ambtenaren en 23 procent vrouwen.

"De jeugd heeft de PCP nodig, de PCP kan niet zonder jeugd", was een veelgehoorde stelling, die duidelijk ook in praktijk wordt gebracht. Sinds het laatste congres traden 2400 nieuwe jongeren toe tot de partij. Van de 6000 nieuwe leden sinds het laatste congres is 40 procent jonger dan 30 jaar. Er traden 27 nieuwe jonge leden (onder 30 jaar) toe tot het Centraal Comité. Van de 37 nieuwe leden van het CC zijn er 22 (59,4%) kaders van de JCP (de jongerenorganisatie van de PCP).

Aan het congres namen ook 62 afgevaardigden uit 47 landen deel. Voor Nederland nam deel: Wil van der Klift, internationaal-secretaris.

Het nieuwe CC bestaat uit 176 mensen, waarvan 113 kaders uit PCP en JCP (64,2%) en werd gekozen met 95 procent (1228 voor, 45 tegen en 24 onthoudingen) van de stemmen (1297). Het percentage vrouwen in het CC nam toe. Jeronimo Carvalho de Sousa, 57 jaar, voormalig metaalarbeider, werd de nieuwe secretaris-generaal (met 4 onthoudingen). De centrale resolutie werd aanvaard met 10 tegenstemmers en 7 onthoudingen. Er werden 57 wijzigingsvoorstellen aangenomen. De PCP heeft in 18 van de 309 gemeenten, zoals in Almada, een meerderheid.

(*) 26, 27 en 28 november 2004 in de sporthal van Almada, een arbeiders-voorstad van Lissabon aan de zuidelijke oever van de Taag, met een communistische burgemeester.