Hartz IV zorgt voor verzet

In meer dan 50 steden acties voor de arbeidsbureaus


 

Marcel de Jong*

Op 1 januari is in Duitsland de nieuwe werklozenwet in werking getreden. Tegen de uitwerking van het onder de naam "Hartz IV" bekend geworden pakket wordt al sinds enige tijd geprotesteerd, ("Manifest" berichtte daarover). Honderdduizenden gingen de straat op tegen de te voorspellen groei van massa-armoede en gedwongen arbeid. Op 3 januari - de eerste werkdag van het jaar - werd in een groot aantal Duitse steden actie gevoerd.

Zo demonstreerde het plaatselijke werklozencomitee en het sociaal forum voor het arbeidsbureau in Düsseldorf met een tent als toekomstig onderdak voor de ontvangers van een werklozenuitkering. Onder de leuze "wij brengen jullie de hele rotzooi terug" stapelden zij voor de ingang zakken op met de steeds meer groeiende belastingen voor de bevolking. Zij zochten de door minister van Economische en Sociale zaken Clement (SPD) nieuw benoemde managers in hun kantoren op en wezen erop dat in de stad inmiddels 30.000 mensen zonder werk zijn. "Hartz IV zal daaraan niets veranderen. De staat spaart door ons en betaalt het door de verlaging van de hoogste belastingschijf gelijk weer aan de rijken uit. Er zijn gewoon te weinig banen", aldus de spontane reactie van een werkloze in de wachtkamer van het arbeidsbureau.

Overbodige bezigheden en lekkere hapjes

In een pamflet dat aan de deelnemers van de actie werd uitgedeeld stond te lezen: "We hebben besloten op deze bijzondere dag precies dat te doen wat men van ons eist. Al die overbodige bezigheden die met het werklozengeld en de 1-euro-banen zijn voorspeld. Wij zullen hier in het arbeidsbureau de deuren lappen, de telefoonhoorns vasthouden, aktetassen dragen, brillenglazen en computerschermen schoonmaken en op liftknoppen drukken. Voor het geval dat medewerkers van het bureau zich gestoord voelen door ons werk of bureaucratische mechanismen verstoord worden, kunnen we dat helaas niet vermijden. We wijzen op de heersende politiek: Wij doen slechts onze plicht."

Voor de hoofdingang van het arbeidsbureau vierden tegelijkertijd Schröder, Merkel, Westerwelle en Bütikofer hun succes, wat betreft de verhoging van de armoede, met champagne en lekkere hapjes. Demonstranten hadden zich met de maskers van deze bazen van de vier verantwoordelijke partijen in de bondsdag aan het publiek en de aanwezige pers vertoond.

Veel berekeningen zijn foutief

Zo kan men niet herkennen hoe de kosten voor huisvesting en verwarming zijn berekend. Alleen al om deze reden raadt het Actiecomité tegen Armoede en Werkloosheid aan tegen de regelingen te protesteren. De protesten in en voor de arbeidsbureaus in meer dan 50 steden werden afgekeurd door de dienstenbond Ver.di. De voorzitter van de Ver.di-vakgroep voor de arbeidsbureaus, Karl Obermann, zei de motivatie wel te begrijpen, maar "de arbeidsbureaus en hun medewerkers zijn duidelijk het verkeerde adres." (Handelsblatt, 3 januari jl.). In plaats daarvan zou men zich tegen de politiek moeten richten die deze wet heeft doorgedrukt. En vooral zou men zich tegen het kapitaal moeten richten, dat het initiatief heeft genomen voor deze wet.

(*) Op basis van een artikel van Herbert Schedlbauer in "Unsere Zeit" van 7 januari jl.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019