Ook Britten martelen systematisch


Mensen worden in Irak systematisch gemarteld om olie en strategische posities.

Foto rechts: Metro.  

Redactie buitenland

We wisten het allang, ook de Britten martelen en ook systematisch. Nu zijn er 22 foto's in omloop waarop Britse soldaten te zien zijn die Iraakse gedetineerden mishandelen en vernederen.

De reactie van de politiek kennen we ook: niet het systematische karakter tonen en zo snel mogelijk de aandacht richten op de betrapte daders. Drie betrokken soldaten staan inmiddels terecht voor een krijgsraad in Osnabrück. Op foto's is te zien dat Iraakse gedetineerden worden opgeknoopt, geslagen en gedwongen tot het simuleren van anale seks. Premier Blair noemde de foto's 'shockerend en walgelijk' maar zei dat dit incident de reputatie van de Britse troepen niet mag bezoedelen. Oppositieleider Michael Howard liet zich in soortgelijke termen uit. Ook tekenend, net als in de VS, waar Democraten en Republikeinen elkaar snel vonden en het brandje gezamenlijk blusten. Dat is nog walgelijker dan de schokkende gebeurtenissen in Britse en Amerikaanse gevangenissen.

Een van de 22 foto's waarop is te zien dat Britse soldaten Iraakse gedetineerden mishandelen. (foto Reuters)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019