Bij herdenking Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg in Berlijn 80.000 mensen


Heinz Stehr en Angela Davis  


 


 


 

Marcel de Jong

Het jaar 2005 begon voor de communisten, socialisten, antifascisten en andere linkse mensen met een weekeinde vol van acties en bijeenkomsten.

De meeslepende Lenin - Liebknecht - Luxemburg - bijeenkomst van de DKP in een helaas veel te kleine zaal, de antifascistische jeugdconferentie van de Vereniging van Vervolgden van het Nazi-regime / Bond van Antifascisten (VVN/BdA), acties van de Socialistische Duitse Arbeidersjeugd (SDAJ) en de jeugd van de vakbond IG Metall. En er vond de Rosa - Luxemburg - conferentie van het dagblad 'jungeWelt' plaats die bezocht werd door 1600 deelnemers, onder wie internationale en nationale gasten, zoals Angela Davis.

Een dag later, zondag 9 januari, bezochten rond 80.000 mensen met rode anjers - het symbool van de Duitse arbeidersbeweging - het "Gedenkteken van de Socialisten" in Berlijn - Friedrichsfelde. Een kleine 10.000 mensen demonstreerden door de stad naar de begraafplaats van Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht, de mede-oprichters van de Communistische Partij van Duitsland (KPD). Op 15 januari 1919 laf vermoord door reactionaire vrijcorpsofficieren.

In een bomvolle zaal van de Hogeschool in Berlijn-Karlshorst vond de nu al traditionele Lenin - Liebknecht - Luxemburg - bijeenkomst van de DKP plaats. DKP-voorzitter Heinz Stehr toonde in zijn inleiding duidelijk de misdaden van het imperialisme aan een wees op de aanstaande taken in de strijd tegen oorlog, neofascisme en de afbraak van de sociale en democratische rechten. Een vertegenwoordiger van de SDAJ vertelde over de campagne "opleiden in plaats van uitbuiten" van de jeugdbond en het wereldjeugdfestival in Venezuela dit jaar.

Voor alle deelnemers zeer ontroerend was het verhaal van de verzetsstrijdster en gevangene in Auschwitz, Esther Bejarano, die indruk maakte met haar belevenissen van de dodenmars uit het concentratiekamp Auschwitz, haar vlucht en de dag van de bevrijding van het fascisme. Het aansluitende optreden van haar en haar muziekgroep 'Coincidence' was een goede afsluiting van deze indrukwekkende bijeenkomst.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019