Filippijnen Actueel

Populariteit van president Arroyo daalt erg snel

Een recent onderzoek van het populaire informatiebureau IBON Foundation voorspelt dat 2005 een kritiek jaar wordt voor president Gloria Macapagal-Arroyo. Volgens een nationaal onderzoek, uitgevoerd eind 2004, is een groeiend aantal Filippiinen ontevreden over het beleid van de president. Dat percentage ligt nu op 76, meer dan 25 procent hoger dan nog geen 10 maanden geleden. De verslechterende economische situatie is de hoofdoorzaak. Maar ook het gevoerde beleid van de president t.a.v. de staking in Hacienda Luisita en soortgelijke kwesties dragen bij tot de dalende populariteit.

Filippijnse media toenemend onder druk

Het lijkt erop dat de Filippijnen in 2005 hun slechte reputatie inzake het vermoorden van mediapersoneel, zullen behouden. Het nieuwe jaar is maar net begonnen of twee journalisten zijn reeds met de dood bedreigd. Ook moest een auto van de grootste televisiezender ABS-CBN het ontgelden en werd met benzinebommen in brand gestoken. Volgens ex-president Estrada zijn deze aanslagen waarschuwingen aan de pers voor hun eenzijdige verslaggeving en het geven van incorrecte informatie, inclusief over hemzelf.

Ondanks toenemende intimidatie houden de Hacienda Luisita-arbeiders de staking vol

Terwijl de onderzoeken naar de gang van zaken tijdens de massamoord op de zeven stakende arbeiders en de moord op één van de getuigen hiervan in Hacienda Luisita nog in volle gang zijn, blijven de intimidaties naar de arbeiders doorgaan. Opnieuw werden twee stakers gewond bij een beschieting en dreigt er een bloedige stakingsbreking. Toch zetten de stakers hun strijd voor gerechtigheid met vertrouwen voort.

Filippijnse migranten lijden dubbel zo hard

Tien miljoen Filippijnse gastarbeiders in het buitenland werden ook in 2004 blootgesteld aan mishandeling, mysterieuze moorden, onrechtvaardige detentie en andere vormen van ongerechtigheid. Migrante International, de grootste organisatie van Filippijnse migranten in het buitenland, registreerde het afgelopen jaar in Koeweit alleen al ongeveer 500 mishandelde en gestrande arbeiders in opvangcentra. Meer dan vijfduizend Filippijnse arbeiders zitten gevangen in 56 landen over de wereld waarvan de grote meerderheid niet de juiste gerechtelijke bijstand krijgt. De overheid doet weinig meer voor hen dan ze bejubelen als de nieuwe nationale helden.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15-1-2005.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019