Hulpacties/activiteiten van SUCI op Andamans Eilanden, Nicobar Eilanden en Kerala

Andamans en Nicobar Eilanden

Een team van medici en wetenschappers van de SUCI heeft de Andamans bereikt. De meeste eilanden van deze eilandengroep zijn nu een woestenij als gevolg van de tsunami. Direct na de landing op 15 januari begon het team met zijn werk. Om ongeveer 12 uur in de nacht van 16 op 17 januari informeerde kameraad dr. Asok Samanta ons per telefoon over de hulpacties van de SUCI in Choul Dari, Vathu Basti, School Line, Loknath Pahar, Badmas Pahar, Lal Pahar en Hasmatabad, dat dichtbij de kust is gelegen, onder Oandar. Diep bedroefde mensen, die hun dierbaren en al hun bezittingen hebben verloren, vluchten naar de hulpkampen. Ze komen vanuit de Car Nicobar Eilanden, Hut Bay, Cape Indira Point (de meest zuidelijk gelegen kaap) Hope town, Bamboo Flat en vele andere plaatsen. Dokters, zowel werkzaam in ziekenhuizen van de overheid als in private praktijken, kleine medicijnenhandelaren, medisch vertegenwoordigers en anderen boden hulp in de vorm van medicijnen en geld. Wetenschappers, studenten en professionelen gaven vergelijkbare hulp, evenals de Port Blair Bengali Club en de Banabikash Employees Association.

Naast kameraad Dr. Asok Samanta bestond het team uit een aantal andere artsen, verpleegkundigen en wetenschappers.

Hulpacties in Kerala

Direct in de middag van 26 december haastte partijleden zich naar het meest getroffen gebied van Alleppy en het Quilon-district. Zij hielpen de mensen, die volkomen in paniek waren, bij reddingsoperaties.

Onze kameraden brachten met spoed zwaar gewonden naar ziekenhuizen in Karunagappally en Kayamkulam Taluk. Vanaf 27 december konden onze georganiseerde hulpacties goed op gang komen, door het geld, materieel en de medicijnen die onze partij bijeen wist te brengen. Een aantal hulpkampen met medische voorzieningen werd in gebruik genomen op onder andere Karunagapally, Pullukulagara, Valiyazhikkal, Perupally.

Onder leiding van de All India Mahila Sanskrit√° Sangahtana (AIMSS) gaan de hulpacties door en worden er drie kampen draaiende gehouden. De vrijwilligers van de partij proberen ook te helpen bij het herstel van getraumatiseerde kinderen. Ze betrekken hen bij muziek, verschillende culturele activiteiten, groepsactiviteiten en dergelijke, en proberen hen te helpen het 'normale' leven weer op te pakken.

Daarnaast heeft het Kerala State Committee van de partij teams van dokters, verpleegkundigen en algemene vrijwilligers ingezet die medicijnen inzamelden ten behoeve van het hulpwerk in Tamilnadu.

Over ongeveer twee dagen zullen ook medische teams en artsen, uit Madhya Pradesh, Rajasthan en Karnataka, in Tamilnadu arriveren.

[Nieuws tot 6.30 p.m., 14.1.2005], vertaling J. Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019