Demonstreer mee op 22 februari in Brussel tegen Bush


 


 


 

Betogingen in Brussel gepland bij komst Bush

BRUSSEL - De Amerikaanse president Bush stuit bij zijn bezoek aan Brussel op meerdere betogingen. Op maandagavond 21 februari worden duizenden demonstranten verwacht bij de Amerikaanse ambassade, aldus coördinator Pol de Vos van 'Stop United States of Aggression' donderdag 3-2. Op de voorafgaande dag is al een kleinere betoging van schrijvers op de trappen van de Beursschouwburg. Woensdag wordt op meerdere plaatsen betoogd: zowel bij de EU-instellingen in Brussel als op Belgische universiteiten, waar studenten de colleges zullen stilleggen. (FD, 4-2-2005)
Bush komt op 22 februari het NAVO-hoofdkwartier in Brussel bezoeken . Hij is van 20 t/m 22 februari in België. Hij wil de NAVO en Europa meer betrekken in zijn oorlogen. Vredes- en milieu-organisaties willen dat hij ziet, hoort en voelt dat hij hier niet welkom is.

Bush heeft tenminste 100.000 Iraakse slachtoffers op zijn geweten sinds hij de oorlog in Irak begon. Sommigen dachten dat Bush zou intomen na zijn herverkiezing op 2 november. De belegering van Fallujah, die op 8 november van start ging, maakte onmiddellijk duidelijk dat daar niets op wijst.

We moeten duidelijk maken dat wij niet gediend zijn van zijn bezoek, dat hij hier niet welkom is. Dat de VS en hun leger zich moeten terugtrekken uit Irak. En dat we geen enkele medeplichtigheid willen van enig Europees land.

Want Bush komt naar de NAVO om steun te vragen voor zijn oorlogen. De NAVO besliste intussen om militaire instructeurs - waaronder Nederlandse - te sturen naar Irak voor de opleiding van Iraakse officieren. In de zomer van 2003 werd de NAVO reeds belast met het bevel over de buitenlandse troepen in Afghanistan. Veel Europese soldaten maken er sindsdien deel uit van de bezettingstroepen. En vergeet de Amerikaanse wapentransporten op Europees grondgebied niet, die ook plaats vonden en vinden in het kader van de NAVO. Ook die onrechtstreekse steun moet stoppen.

Bush NIET Welkom in België, noch in enig ander Europees land! Protesteer samen met ons tegen de oorlogen van Bush en zijn andere misdaden tegen de mensheid en de planeet.

Maandag 21 februari: 17.00 uur voor de Amerikaanse Ambassade, Brussel (Regentlaan 27, tussen de Wetstraat en de Belliardstraat, metro Kunst-Wet)

Dinsdag 22 februari: Protestacties in Brussel

Verzamelen om 15.00 uur in het Jubelpark voor een manifestatie richting Schumannplein

Organisatie: Platform voor de protestacties van 21-22 februari (www.bushwanted.org)

Ook acties op zondag 20 februari

De vredesbeweging is volop bezig met het organiseren van de straatprotesten van maandag 21 en dinsdag 22 februari. Maar dat zou betekenen dat het op zondag, wanneer Bush aankomt, stil zou zijn. Het BRussells tribunal vond dat dit niet kon. We hoeven u niet te overtuigen van het belang van deactie: de milieubeweging, de vredesbeweging en de mensenrechtenorganisaties hebben voor één keer de handen in elkaar geslagen. Ze vinden het beleid van Bush unaniem catastrofaal. Daarom organiseren we in samenwerking met de Beursschouwburg en de vredesbeweging de volgende actie op zondag:
TijdActiviteit
15.30Protestsit-in op de trappen van de Beurs van Brussel met spandoeken, scanderen van weloverwogen slogans.
16.00Speeches (o.a. een vredesactivist uit de VS: John Catalinotto). Dit alles in samenwerking met de vredesbeweging.
16.30Een straatconcert op de trappen van de Beurs.
17.00In optocht met ouderwetse fanfare naar het beurscafé, en vooral de 'rode binnenstraat', alwaar een groep zangers, artiesten, dichters en intellectuelen een korte interventie houden: een song, een flard tekst, een gedicht, een statement, kortom: een free-podium in de binnenstraat van de beurs om het straatprotest van de komende dagen te 'openen'.

Prof. Jaap Kruithof, prof. Eric Corijn en prof. Jean Bricmont hebben al toegezegd. We verwachten ook dat veel schrijvers en artiesten zullen meedoen. Wij hopen op je aanwezigheid. Laten we Bush een 'warm' onthaal bereiden van luidruchtig artistiek en doortimmerd intellectueel protest. Als opstap naar 'onze' bijdrage aan de straatacties van maandag en dinsdag.