VS-leger nog minstens twee jaar in Irak

Nederlandse troepen echt terugtrekken


 

Wil van der Klift

President George W. Bush gaf op 28 januari toe dat de VS-regering wil dat het Amerikaanse leger in Irak blijft, ook na de verkiezingen. Hij hoopt en spreekt de verwachting uit dat de nieuwe Iraakse regering dat zal vragen. Het kat-en-muis-spel gaat verder, maar de Amerikanen bereiden zich voor op een langdurig militair verblijf.

In een interview dat op 28 januari werd publiceerd in de 'The New York Times', zei Bush dat hij de geluiden had gehoord van de "mensen die naar verwachting verantwoordelijke posities in zullen nemen na de verkiezingen" en "het lijkt erop dat de meeste leiders begrijpen dat er een noodzaak voor de coalitietroepen om te blijven bestaat, minstens tot de Irakezen in staat zijn om te vechten."

Amerikaans avontuur nog lang niet over

Bush zei echter dat de VS-troepen zouden vertrekken als dat door de nieuwe Iraakse regering zou worden gevraagd. "Ja, zeker", antwoordde hij op een vraag of de troepen zouden vertrekken als de Irakezen dat zouden vragen. "Dit is een soevereine regering - ze staan op eigen benen." Het is duidelijk dat de regering-Bush bezig is met een campagne om de politieke neuzen in een voor de VS gunstige richting te krijgen. Eind januari was het nog niet duidelijk wat de uitkomst van deze interventie zal zijn. Bush sprak van "een zeker realisme bij het Iraakse leiderschap, zeker bij de leiders waar ik mee heb gesproken, die zeggen 'kijk er is nog meer werk te verrichten voor we klaar zijn om het zelf te doen'."

Bush gaf toe dat de VS door veel Irakezen worden gezien als bezetters. Hij voegde eraan toe dat er aan moest worden gewerkt dat "de Irakezen de VS gaan leren zien als helpers en niet als bezetters". Dat lijkt inderdaad hard nodig, gezien het feit dat de Amerikaanse legerleiding kortgeleden bekendmaakte dat minstens 120.000 van de 150.000 troepen die nu in Irak zijn de komende twee jaar in Irak zullen blijven om de Iraakse troepen te trainen en samen met die troepen op te treden tegen de rebellen. Volgens Bush heeft het Iraakse leger niet alleen meer materieel en training nodig, maar een commandostructuur die de "ruggengraat van elke militaire organisatie" is.

Klaarstomen veiligheidstroepen

In de 'State of the Union' weigerde de president te zeggen wanneer hij een begin zal maken met de terugtrekking uit Irak. De bezetting van het land kost dit jaar alleen al 80 miljard dollar. Bush bevestigde alleen zijn eerdere visie dat er met de verkiezingen een 'nieuwe fase' is aangebroken, waarin de coalitie zich in toenemende mate zal richten op "het klaarstomen van Iraakse veiligheidstroepen." Verscheidene Democraten wierpen Bush na zijn toespraak voor de voeten dat hij niet beschikt over een duidelijke 'exit-strategie'. Maar Democratische leiders in het Congres noemden evenmin een datum waarop de terugtrekking uit het Iraakse wespennest zou moeten beginnen. Van die kant hoeft dus ook geen echt tegenvuur te worden verwacht.

De speculaties over wat er de komende periode in Irak gaat gebeuren lopen erg uiteen, van vooruitzichten op hoogoplopende spanningen tot hoop op stabilisatie en toenemende democratie. Intussen lijkt het er echter steeds meer op dat men zich in het machtscentrum van de VS voorbereidt op eenlangdurig militair verblijf in Irak. De eerste twee jaar zijn alvast 'bijgetekend'.

Nederlandse troepen terughalen

Zonder enig daadwerkelijk verzet van de Nederlandse vredesbeweging heeft de Nederlandse regering ook ingetekend voor een langer verblijf in Irak. Met veel tam-tam werd van de daken geschreeuwd dat de Nederlandse troepen zullen worden teruggetrokken. Deze mediashow vond in feite alleen plaats om een wisseling van de aard van de militaire aanwezigheid te verdoezelen. Balkenende staat nog steeds zij-aan-zij met Bush en doet braaf mee met de ommezwaai. Hij stuurt Nederlandse troepen nu naar echt gevaarlijk gebied. De aard van de bezetting zal na de verkiezingen uiteraard anders zijn, maar het blijft een bezetting. De westerse belangen worden uiteraard niet zomaar 'overhandigd' aan de Iraakse burgerij, laat staan aan het Iraakse volk. Nog steeds geldt: Nederlandse troepen terug nu, allemaal!

Bronnen: http://www.chinaview.cn 2005-01-28 (Xinhuanet) en FD, 4-2-2005.