Ex-president Gus Dur bij uitgave 'Het Kapitaal' in Indonesiƫ


Gus Dur bij publicatie 'Het Kapitaal' van Marx.

 

Wil van der Klift

Op 2 februari vond in de bibliotheek van Jakarta de publicatie plaats van een vertaling in het Indonesisch van Karl Marx' 'Het Kapitaal'. Deze historische gebeurtenis werd bijgewoond door ex-president K.H. Abdurrahman Wahid, in de volksmond Gus Dur genoemd.

Gus Dur's opvoedingsgeschiedenis maakt zijn aanwezigheid bij de publicatie begrijpelijk. Na de Lagere School doorlopen te hebben ging Gus Dur naar de Middelbare Economische School (SMEP) in Yogyakarta. Gus Dur werd later een leerling van de godsdienstschool in Tegalrejo (Malang). Hier begon Gus Dur literaire klassieke en wetenschappelijke boeken te verslinden, zoals ondermeer 'Het Kapitaal' van Karl Marx.

In Indonesiƫ bestaat er nog steeds een verbod op communistische partijen en op het publiceren, bezitten en lezen van marxistische lectuur. In de praktijk echter wordt alleen het 'communistenverbod' streng nageleefd. Al eerder verscheen 'Staat en Revolutie' van Lenin in het Indonesisch. De publicatie van 'Het Kapitaal' in het Indonesisch had een cultureel en wetenschappelijk karakter.