Militaire tribunalen Guantánamo Bay ongrondwettig

Redactie buitenland

De Amerikaanse militaire tribunalen die speciaal zijn opgezet om verdachten van terroristische activiteit in Guantánamo Bay te berechten, zijn ongrondwettig. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank maandag geoordeeld.

De uitspraak is een forse tegenvaller voor de regering-Bush. Die heeft de gevangenen tot dusver altijd beschouwd als "vijandige strijders". Dat betekende volgens Washington dat internationale verdragen over de behandeling van krijgsgevangenen niet op hen van toepassing waren. De honderden gevangenen zitten in veel gevallen al meer dan drie jaar vast zonder enige vorm van proces. "Het ministerie van Justitie zal bekijken wat onze volgende stap zal moeten zijn in deze zaak".

'VS martelen in Guantánamo Bay'

Een van de vier Britten die vorige week werd vrijgelaten uit het Amerikaanse gevangenkamp Guantánamo Bay op Cuba, beschuldigt de Verenigde Staten van marteling van gevangenen. In twee gevallen had de mishandeling een dodelijke afloop. In Guantánamo zat hij bijna twee jaar, tot november 2004, in eenzame opsluiting zonder toegang tot het daglicht.

Bron: Wanadoo 30/31-1-2005.