Cubaans meisje opent Sociaal Forum


Ivette González 


Een van de demonstraties in Porto Alegre, hier tegen de ALCA. 


Logo van WSF 2005. 

Redactie buitenland

Het vijfde Wereld Sociaal Forum is woensdag 26-1 in Porto Alegre in Brazilië geopend. Meer dan 2000 activiteiten zijn gepland voor het jaarlijkse Forum, dat streeft naar gerechtigheid en waardigheid als universele menselijke waarden. Er was speciaal aandacht voor Ivette Gonzalez, dochter van één van de vijf Cubanen die in de VS als politiek gevangene opgesloten zijn.

Het zevenjarige kind las de openingstoespraak in het Spaans voor, samen met drie volwassenen die het in het Portugees, Engels en Frans voorlazen, vermeldde 'Granma daily' in haar editie van donderdag 27-1. Het Cubaanse meisje riep op om duizenden kaarsen te laten branden als symbool dat een betere wereld mogelijk is. Zij vroeg ook aan de deelnemers om één minuut stilte voor de slachtoffers van alle tragedies in de wereld, in het bijzonder de mensen die lijden door de ellende die de tsunami in veel gebieden in Azië heeft veroorzaakt.

Ivette is de dochter van Rene Gonzalez die evenals Gerardo Hernandez, Ramon Labaniño, Fernando Gonzalez en Antonio Guerrero door een rechtbank in Miami veroordeeld is. Zij verzamelden informatie over criminele groeperingen - met een lang verleden van terroristische aanslagen tegen Cuba - die vanuit Florida opereren.

De openingsceremonie van het Forum werd gevolgd door een enorme mars van drie kilometer, waarbij deelnemers slogans scandeerden zoals: tegen oorlog, tegen neo-liberalisme, tegen buitenlandse schuld, tegen militarisering en tegen president Bush van de VS.

Ook wezen zij 'Washington's Amerika van de Vrije Handel' af en toonden d.m.v. luid roepen hun solidariteit met Cuba, Venezuela en Palestina.

Bron: AIN-National News Agency Cuba, vertaling Tineke v.d. Klift